BMW изтегля над 300 хиляди коли от британския пазар заради опасения, че електрическото им захранване може да спре в движение, съобщава Би Би Си.

Става дума за 312 000 автомобила, произведени между март 2007 и август 2011 г. - сериите 1, 3, моделите Z4 и X1.

Миналата година германският автомобилен производител изтегли 36 410 автомобила заради подобни проблеми. След разследване на Би Би Си обаче става ясно, че дефект в електрическото захранване имат и коли, които не са изтеглени. Това е причината  BMW да се застрахова, като изведе от употреба над 300 000 автомобила.

От компанията признават за проблема след като британски гражданин умира в катастрофа на Коледа през 2016 г. Неговият Ford Fiesta се блъска в дърво, защото до последния момент не забелязва идващото срещу него BMW, чиито светлини изведнъж угаснали.

При разследването става ясно, че причината за късото съединение, заради което спират фаровете, е производствен дефект.

Пред Би Би Си собственик на BMW серия 3 разказва, че с колата му се е случило същото през декември 2016 г. Сервизът му връща автомобила след преглед. По-късно се оказва, че колите от същата серия, които са на бензин, са сред първите изтеглени от пазара. Неговата обаче не е.

"Само си помислих колко опасно би могло да е това, ако семейството ми беше в колата и карах по магистрала", разказва той и допълва, че след инцидента не е шофирал колата си.

През 2013 г. BMW изтегля над 500 000 коли от САЩ, Австралия, Канада и Южна Африка.

От компанията заявиха, че отварят гореща линия за клиенти и ще изслушат оплакванията на всички засегнати.