Сряда беше дълъг ден за Джина Хаспъл, претендентката за поста началник на ЦРУ. Тя беше подложена на кръстосан разпит в продължение на два часа и половина на слушанията в Сената, съобщи Би Би Си.

Хаспъл бе посочена за шеф на шпионското ведомство от Доналд Тръмп веднага след като той реши да направи досегашния началник Майк Помпео държавен секретар.

Хаспъл е дъщеря на американски военен летец и е израснала по авиобазите в цял свят. 

Първата и по-дълга командировка като агент на ЦРУ е в Африка.

И сега внимание. Вече не е тайна, че след това тя е била пратена под прикритие в СССР, където изкарва 15 години от работата си. Началото на службата й съвпада с времето на перестройката на Михаил Горбачов, разпадането на СССР и края на студената война.

Затова се смята, че нейният опит ще е много ценен точно сега в разгара на "Ръшагейт" и разследването за намеса на Кремъл в изборите в САЩ. Тя отлично знае правилата на играта както в Москва така и във Вашингтон. Блестящо владее руски и турски езици. Тя ще е първата жена началник на ЦРУ и, както казват, досега нито един от тях не е знаел руски език.

Биографията на Хаспъл  е била много внимателно цензурирана и работата й като агент под прикритие в Русия не е била известна дори на членовете на Сената с достъп до най-секретните тайни на САЩ. До вчера. Тя е действала на територията на Съветския съюз и след неговото разпадане в Азербайджан и Русия.

В Баку е бил шеф на резидентурата на ЦРУ и е участвала в успешна операция по залавянето на двама души, обвинени в нападение на американските посолства в Кения и Танзания през 1998 година.

През 2001 година тя е помолила да бъде преместена от Русия в центъра за контратероризъм на САЩ и постъпва на работа в един от най-черните дни в съвременната история на САЩ - 11 септември 2001 година, когато самолети се забиват в кулите на Световния търговски център в Ню Йорк. Тогава спешно евакуират сътрудниците на ЦРУ от щабквартирата в Ленгли и остават само няколко малки групи в сградата. Сред тях е била и Хаспъл.

След това тя е била два пъти командирована във Великобритания и се връща в САЩ през 2017 година. Именно нейното мнение е било ключово за изгонването на руските дипломати, които са били шпиони под прикритие, от САЩ след опита на Русия да убие бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри, пише Би Би Си.

Джина Хаспъл е оглавявала и отделението на ЦРУ в Тайланд, където е използвала т.нар. "усилено разпитване". Този термин не означава нищо друго освен мъчения по време на разпит. Вчера кандидатката обяви, че ако стане шеф на ЦРУ няма никога да използва мъчения при разпит.

При разследвания в миналото тя е била оправдана, че не е проявявала лична инициатиа в изтезаване на разпитвани, а само е изпълнявала заповеди на началници.

Именно заради участието на Хаспъл в мъчения тя бе подложена на силен обществен натиск и дори обяви, че може да оттегли кандидатурата си. Но президентът Донлад Тръмп твърдо застана зад нея и сега най-вероятно тя ще бъде избрана на поста. 

Хаспъл не е омъжена, а родителите й са гледали изслушванията в Сената по телевизията. В залата са били само няколко нейни близки приятели.

За одобрението й на поста директор на ЦРУ на Джина Хаспъл са й необходими 51 от всичките 100 глас в Сената. Републиканците имат мнозинство, така че най-вероятно тя ще бъде избрана.