Сингапур е най-вероятното място, където ще се срещнат американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун, предаде Ройтерс.

Това заяви американски представител, след като Пхенян премахна една от главните пречки пред срещата. Режимът в КНДР освободи трима американски затворници в резултат на среща между Ким и пристигналия в Пхенян държавен секретар на САЩ Майк Помпео. Тримата отлетяха за Вашингтон, където трябва да бъдат посрещнати лично от Тръмп.

Освобождаването на тримата вероятно цели да изпрати послание, че Ким полага усилия да смекчи тона преди срещата с Тръмп, и последва скорошното му обещание да спре ядрените опити и да затвори ядрен обект.

Пожелал анонимност представител на САЩ заяви, че Сингапур се е превърнал в най-вероятното място за планираната среща, след като Тръмп изключи възможността тя да се състои в строго охраняваната демилитаризирана зона между Северна и Южна Корея.

Тръмп, който по-рано заяви, че Сингапур е сред обсъжданите места, каза, че е постигнато споразумение за дата и място на срещата и че до три дни ще бъдат съобщени подробности.

Освобождаването на затворниците даде на американския президент шанса да постигне дипломатически успех само ден след като решението му да изтегли САЩ от ядреното споразумение с Иран бе остро разкритикувано от европейските съюзници и други страни.

„Имам удоволствието да ви информирам, че държавният секретар Майк Помпео е в самолета, с който се завръща от Северна Корея с трима прекрасни джентълмени, които всеки очаква да посрещне. Изглежда, те са в добро здравословно състояние“, написа Тръмп в туитър.

„Оценявам, че Ким Чен Ун направи това, като им позволи да си тръгнат“, каза той пред журналисти в Белия дом.

Тримата - американският свещеник от корейски произход Ким Дон Чхул, задържан през 2015 г., Ким Сан Дук, известен също като Тони Ким, преподавал в продължение на месец във финансирания от чужбина Пхенянски университет за науки и технологии (ПУНТ) преди арестуването му през 2017 г., и Ким Хак Сон, също преподавал в ПУНТ и арестуван през миналата година.

Ким Дон Чхул бе арестуван през 2015 г.

„Искаме да изразим дълбоката си признателност към американското правителство, президента Тръмп, държавния секретар Помпео и американския народ за това, че ни върнаха у дома - съобщават тримата в изявление, разпространено от Държавния департамент, при междинното кацане на самолета им в Аляска. - Благодарим на Бог, семействата ни и приятелите ни, които се молеха за нас и за нашето завръщане. Бог са благослови Америка, най-великата страна в света.“

Според севернокорейците тримата били арестувани за подривни или враждебни действия срещу правителството.

Предпазлив оптимизъм

Шефът на Пентагона Джеймс Матис заяви, че макар да има „повод за известен оптимизъм“ за срещата Ким - Тръмп, американското военно присъствие в Южна Корея няма да бъде част от първоначалните разговори.

Няма и сигнал, че при посещението на Помпео е решен въпросът дали Северна Корея иска да изтегли ядрените си ракети, които могат да заплашват САЩ.

Тръмп изтъкна своя „максимален натиск“ да докара Северна Корея на масата за преговори и се зарече да остави в сила санкциите, докато Пхенян не предприеме стъпки за превръщането на страната в безядрена зона.

Но бившият шеф на разузнаването Ким Йон Чхол – директор на севернокорейския Отдел на обединения фронт, заяви следното при наздравица на вечерята в чест на Помпео:

„Ние усъвършенствахме ядрения си капацитет. Политиката ни е да съсредоточаваме всички усилия в икономическия напредък... Това не е резултат от санкциите, наложени от чужбина.“

Бони Глейзър – експерт по Азия от Центъра за стратегически и международни проучвания, заяви, че макар освобождаването на затворниците да не е било основно предварително условие за среща Ким - Тръмп, севернокорейците са разбрали, че трябва да го направят, за да има напредък.

„Севернокорейците още не са казали нищо, с което да намекнат, че желаят да се откажат от ядрените си оръжия, да не говорим за постоянен и доказан отказ от ядрените си програми. Нямаме яснота за намеренията на Ким“, изтъкна тя.

Предстои Помпео да се срещне утре с южнокорейския външен министър Кан Кюн Ха, за да подготви среща на Тръмп с президента Мун Дже Ин на 22 май, както и предстоящата му среща с Ким Чен Ун. Това съобщиха от дипломатическото ведомство в Сеул.