Българското Министерство на външните работи най-сетне изрази позиция по световната тема от изминалите дни - излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран. Вицепремиерът и министър на МВнР Екатерина Захариева коментира в сутрешния блок на бТВ, че основната мисия сега е да се задържи Иран да не излезе от него.

"Стана това, което се очакваше въпреки големите усилия, които положи ЕС да убеди нашите партньори зад океана, че това е голямо постижение на дипломацията. Следващата цел е да убедим Иран да остане. Всички се опитахме да убердим САЩ. За съжаление решението е било взето малко преди това. Абсурдно е да се откажеш от нещо, когато нямаш друго насреща. Ако имахме съмнение, че въпреки споразумението Иран продължава да обогатява уран..., но ние имаме доказателство за обратното - че спазва споразумението", каза Захариева и допълни: "Ако Иран излезе, разбира се, че е притеснително. Ние не искаме да се развива ядрено оръжие там".

Иран ще продължи да изпълнява международното ядрено споразумение след решението на американския президент Доналд Тръмп за излизане на Съединените щати от него, заяви в телевизионно обръщение лидерът на Ислямската република Хасан Рохани ден по-рано.

"Ако постигнем целите на споразумението в сътрудничество с останалите му страни, то ще остане в сила. С излизането си от споразумението Америка официално подкопа ангажимента си към един международен договор", заяви той.

Рохани допълни, че Иран е готов да поднови дейността си в ядрената сфера след консултации с другите пет световни сили, които са част от споразумението.

"Споразумението не е мъртво. Има американско оттегляне от споразумението, но споразумението все още го има",  заяви и френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан пред радио Ер Те Ел.