Пламен Орешарски влезе заедно с премиера проф. Пламен Орешарски в Гранитна зала на Министерския за церемонията по предаване на властта. Преди това министрите от бившето правителство се бяха наредили покрай стената отляво (тяхно – за публиката дясно) , а от другата страна застанаха техните наследници. По-късно двамата премиери дойдоха заедно и всчки на крака изслушаха националния химн.

Пламен Орешарски отчете, че преди една година е поел управлението „в условия на дълбока криза“.

Работихме в най-сложната среда в новата ни история. Въпреки това изпълнихме по-голяма част от ангажиментите“, каза Орешарски и се обърна към своя наследник:

„Вие имате малшанса и щастието да сте служебен премиер. Малшанс – защото няма да имате време да осъществите реформите, щастие – защото служебните кабинети са най-успешните“.

Бившият премиер изреди „добрите резултати“, които е постигнал.

Всички бизнес индикатори отбелязали непрекъснато подобрение до май месец. Борсовите индекси отбелязали ръст с рекордните за ЕС 40%. Нивото на фискалните резерви в момента било 8,5 милиарда лева. Държавата се е превърнала в изряден платец, въпреки забавеното плащане от Брюксел – част от тези разходи са формирали бюджетен дефицит

Отменихме или смекчихме действието на над 130 административни режима за бизнеса. Въведохме 308 електронни услуги за гражданите и бизнеса“, отчете Орешарски.

Бившият премиер се похвали и с „крачка напред по отношение на доходи, пенсии и социални програми – най-съществена от 2009 насам“.

Отчете 50 хиляди нови работни места в реалния сектор и призна, че не е достигнало време за реформиране на здравеопазване, образование и аминистрация – „там структурните реформи се бавят вече 10 години“.