Преустановеното снощи издирване на алпиниста Боян Петров, който изчезна при опита си да покори връх Шиша Пангма, днес ще бъде подновено. Времето значително се е подобрило, има надежда, че спасителните екипи ще успеят да стигнат по обяд българско време в лагер 2, в който има очаквания Боян да се е приютил. Очаква се и до часове в издирвателната мисия да се включат два хеликоптера, съобщава Нова тв, позовавайки се на режисьора Поли Генчева, която е на мястото.

Разрешение за излитането на машините от летището в Катманду вече е получено от китайските власти и е въпрос на час-два да бъде оформена документацията, позволяваща спасителната акция по въздух.

"Очакваме Пекин да разреши полет с хеликоптер. На няколко пъти се сменят компаниите - или няма хеликоптер, който да лети на такава височина, или пилотът няма разрешително, или не всички пилоти са готови да висят на такава височина. Надеждата е да се изпратят два хеликоптера - единият, пренасящ гориво", заяви в сутрешния блок на бТВ и външният министър Екатерина Захариева.

Захариева коментира и призива на жената до Боян Петров - Радослава Ненова, за събиране на средства за спасителната акция. На въпрос ще помогне ли държавата, външният министър и вицепремиер посочи: "Не сме го обсъждали, но съм сигурна, че ще помогнем, ако се налага, ще разговаряме с финансовия министър."

"Спасителите са стигнали на 6100 метра, продължават бавно, защото вятърът все още не е достатъчно слаб. Стискам палци и имам надежда нещата да приключат благополучно", допълни тя.

В издирването на Петров на земята отново ще участват тримата шерпи и тримата тибетски спасители, които го търсят от няколко дни.

"Очаква се около обяд българско време те да стигнат до лагер 2, където се надяваме да е Боян", каза още Поли Генчева за Нова.

Тя успокои, че днес времето в района е доста по-добро, отколкото беше през изминалите дни.

Алпинистът Слави Несторов, който в момента катери връх Еверест, коментира паралелно по бТВ, че според него, понеже Боян е избрал класическият маршрут, то той в момента се намира между лагерите 1 и 2 или на път към върха. 

"Единствено се опасявам да не се е случил някакъв инцидент и се надявам да е в лагер 2 или да се е окопал в снега или да е в ледена пукнатина. Моето мнение е, че сателитни снимки в момента не могат да помогнат - да види едно малко черно петно сред хилядите черни петна в планината, която от сателит се вижда в черно и бяло", посочи Несторов.

Петров е в неизвестност от 3 май.