Чисто формалното иначе разглеждане на годишния доклад за дейността на Съвета за еклектронни медии (СЕМ) от парламента излезе извън мащаба си и навлезе в дебати за свободата на словото у нас. Формален повод бе наскоро публикуваната класация на "Репортери без граници", в която България е изпаднала до позорното 111-о място по свобода на словото. От левицата попитаха защо СЕМ не е взел отношение.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обаче даде да се разбере, че тази класация трябва да бъде подложена на съмнение и не било честно страната ни да се поставя на такова задно място само заради факта, че "един депутат държал седем вестника". Очевидно визирайки народния представител от ДПС и медиен собственик Делян Пеевски.

"Колегите от БСП възложиха на СЕМ свръхотговорности и свръхочаквания - очакването СЕМ да каже нещо за свободата на словото, за класацията на "Репортери без граници", че сме на 111-о място. Една класация, направена от НПО, на която аз не вярвам. Ще ви кажа как се прави тази класация - избират се едни репортери, правят се с тях интервюта, питат се има ли свобода на словото, а те казват - няма. В същото време Малта е на 37-о място, Словакия - на 26-о, а там убиха разследващи журналисти, разследвали правителствата. А тук един депутат държал 7 вестника. И затова България е на 111-о място", посочи Биков.

По думите му, "ако някъде правителството е най-критикувано, това е БНР. А СЕМ избира директорите на БНТ и БНР".

Биков постави в дъното на проблемите на медиите корпоративните интереси:

"Едва ли има телевизия, която да направи разследване срещу свой голям рекламодател. Това е проблемът на медиите - корпоративните интереси. Често бъркаме качеството на журналистиката със свободата на словото. Тази класация е манипулативна, тази класация не е меродавна. Какво означава убити журналисти - означава всички останали да си сложат автоцензура, а няма по-голям удар по свободата на словото от това. Журналисти казали, че нямали свобода на словото - ми да излязат по телевизията и да кажат как ги притискат техните собственици! А не с анонимни интервюнца."

 

"От вашето изказване излиза, че едва ли не, за да има свобода на словото, трябва да има убити журналисти", контрира депутатът от левицата Иван Ченчев.

А колегата му журналист Александър Симов допълни:

"Мога да се съглася с вас за тази класация, но тя най-малкото прави заглавия. Най-малкото СЕМ трябваше да вземе отношение по тази класация. Няма да се съглася с вас, че свободата на словото е най-голяма във финансираните от държавата медии. Има предавания, в които пет души се надпреварват да защитават позиция, която е една и съща."

Дълга реч дръпна депутатът от "Атака" ("Обединени патриоти") Павел Шопов. В нея бяха преплетени вечният враг "Сорос", който управлявал БНТ, която пък на свой ред пуснала снощи, на 9 май, "порнографския" филм "Енигма", неолибералите и "неосоросианците", а после неизбежно се прехвърли към темата с предполагаемо бития от депутати на БСП журналист на партийната телевизия "Алфа".

И медийните дебати се се превърнаха в дебати с БСП кой е по-голям русофил.

"Кой ще спечели? Те са в "Овча купел" - там, където неолибералите дърпат конците. Защото правителствата се свалят от електронните медии. БНТ се е превърнала в частна телевизия на господина Сорос и е най-безпринципната и необективна телевизия, която може да я има в България. Целта е винаги да се наплюе Русия, винаги да се наплюе българският патриотизъм. Продължават едни омразни новини на турски език. СЕМ налага наказания на тая и оная телевизия, ако изпусне нещо, което не е в съзвучие с неолибералните идеи. Аз не се възмущавам, защото не обръщам внимание на репортери зад граници, доктори зад океани, бели каски и други", започна Шопов.

И продължи:

"Снощи по Канал 1 дават порнографски художествен филм за разшифроването на "Енигма". На 3 март по няколко репортажчета, ей така, оттук-оттам - и даваха титаничния български игрален филм "Съдилището". Страшно! Велико! Бях зашеметен!"

Да си дойдем на думата, Шопов каза още: "Вчера един журналист беше блъскан, ръган, буквално малтретиран. Нито дума! А да видим сега СЕМ как ще реагира."

Думата взе депутатът от БСП Нона Йотова: "Съжалявам, но това вчера беше една доста непочтена провокация на този журналист. И после разигра един монолог, за НАТФИЗ е, за което го поздравявам."

Ожали се и Славчо Велков (БСП), пряк участник в деветомайския "бой": "Това беше пряк резултат от онова, което се случи вчера. Аз съм кротък човек, правя на мравката път. Но това, което се случи вчера, беше провокация. Напротив, аз получих криза като диабетик и трябваше колегите да ми помагат. Ако някой е бит, да се освидетелства и да съди." 

Малко нормалност се опита да внесе Велислава Кръстева (ДПС), която се обърна към председателстващия заседанието Явор Нотев от "Атака":

"Когато очевидно си мерят русофилията две парламентарни групи, да ги върнете към дебатите", призова тя.

Нотев се съгласи със забележката. Това обаче не спря препирнята. Миглена Александрова от "Атака" обвини социалистите не само, че "биели журналист", ами и в лицемерие, че били русофили, защото бившия външен министър Кристиан Вигенин "легитимира украинската хунта". На това не се въздържа депутатът Антон Кутев от БСП. Той припомни на Александрова, че се изказва от трибуната в качеството си на депутат от управляващото мнозинство, чиято позиция за случващото се в Украйна, анексията на Крим от Москва и ситуацията в Донбас е пределно ясна.

"Защо не поискате оставката на министъра на външните работи сега? Пък ние можем и да ви подкрепим", обърна се Кутев към депутатката от "Атака".

Изглежда това първоначално я смути или пък ядоса за няколко секунди, но после декларира, че това, че "Атака" е в управлението не значи, че си "няма своите убеждения" и не си ги защитава.

От ГЕРБ предпочетоха за замълчат по темата. Както обикновено.

Кутев поиска регламент за съдържанието на медиите, а след него Вежди Рашидов от ГЕРБ обяви, че въпросът бил прави ли се разлика между свободата и слободията в медиите. После добави:

"За първи път 100 % се съгласявам с Антон Кутев, защото е 100 % прав. Проблемът е много голям", реагира Рашидов на идеята на Кутев за съдържанието -  "Много отдавна в България трудно говорим за големи журналисти, които трябва да бъдат морала и лицето, летвата, жалона, по който трябва да се опитват да стигат другите журналисти. За щастие в тази зала има един такъв легендарен журналист – Тома Томов“, каза още бившият министър, имайки предвид настоящия депутат от левицата.

Рашидов попита как се регламентира свободата на медиите и заяви:

„Аз съм притеснен за самите журналисти. Кой български политик забрани свободата на словото? Дайте, аз ще го линчувам. Аз съм се борил за тази свобода 1991-1992 г“.

Друг глас от ГЕРБ - този на журналистката Даниела Саватева, пък спореди, че "електронните медии трябва най-после да бъдат регулирани от Съвета за електронни медии". Тя така и не се усети какво казва, та се наложи след дългото й изказване да я поправи депутат от левицата - че вероятно има предвид сайтовете - защото радиата и телевизиите са електронни медии и именно те са обект на контрол от страна на СЕМ.

Саватева също сподели тезата, че свободата на словото е дело на самите журналисти, обяви, че в България има такива и призова, ако някой е бил цензуриран - да излезе и да го каже. Тук Симов от БСП припомни как премиерът Бойко Борисов пускал съобщения до главни редактори да ги пита дали им е налагата цензура от управлението. Което, по думите на социалиста, също е форма на натиск.

По време на дебатите се говори и за ситуацията в БНР, към която претенции имаха от левицата, и за БНТ - където недоволни се оказаха "патриотите".

В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ докладът на СЕМ бе приет - 85 депутати го подкрепиха, 38 бяха против, а други 38 се въздържаха.