Първата серия от търгове на аукционната къща „Кристис“ с картини, притежание на Пеги и Дейвид Рокфелер, счупи рекордите за най-висока сума от продажба от една колекция и донесе 646,1 млн. долара. Парите ще бъдат дарени за различни благотворителни каузи, съобщава The Art Newspaper.

Колекцията на семейството е изключително богата – 45 произведения на изкуството от XIX и XX в. на Пикасо, Моне и Матис, както и една скулптура, се сдобиха с нови собственици в първата вечер от аукциона, проведен на 8 май в Ню Йорк.

Предвидимо най-чаканата картина на търга беше портрет на гола девойка, рисувана от Пикасо през 1905-а. „Момиче с кошница цветя“ е една от творбите, чиято предишна собственичка е била Гъртруд Стайн, и е създадена по време на „розовия период“ на художника. Очакваната цена за картината беше около 100 млн., а на търга за нея бяха предложени 115 млн. долара, съобщи Би Би Си.

Пикасо. „Момиче с кошница цветя“.

Това е втората най-скъпо продадена на търг картина на Пикасо. Според експерти, работата е обект на огромен интерес именно заради легендарността на предишните си двама собственици – интелектуалката Стайн и след това семейство Рокфелер, които я държали окачена в библиотеката си.

Моне. „Водни лилии“.

Продължително наддаване предшества продажбата на картината „Водни лилии“ на Клод Моне, рисувана в периода 1914-1917 г. При очаквана цена от 50 млн. долара произведението се продаде за 84,7 млн. долара, тъй като в момента на пазара много се търсят картини, които умеят да потапят в атмосферата си, обясняват експерти, а лилавото на платното е толкова наситено, че пулсира.

Матис. „Одалиска, лежаща с магнолии“.

Рисуваната в Ница през 1923-та „Одалиска, лежаща с магнолии“ на Анри Матис се продаде за 80,7 млн. долара, поставяйки рекорд за най-скъпо продадената негова картина.

За цялата колекция от 1600 прозиведения на изкуството на семейството от „Кристис“ очакваха печалба от половин милион долара. Търгът обаче надмина очакванията – и то само в първата си част. Следващият аукцион с американско и азиатско изкуство от колекцията на Рокфелер ще се проведе на 11 май.

"Площад Славейков"