Министър-председателят проф. Георги Близнашки започна първото си изявление с цитат от първа страница на днешен всекидневник - "Протестът на власт". В определен смисъл това е така, защото българското общество преживя драматични сътресения през последната година, обясни премиерът и допълни - "Това беше за добро".

"Като част от протеста направихме предложение за диалог преди година. Може би, ако се беше осъществил този диалог тогава, нещата щяха да протекат по-спокойно", каза Близнашки.

Служебният премиер заяви, че основната му задача е организирането и провеждането на свободни и честни парламентарни избори. В същото време приоритет е и стабилизирането на сектори като енергетика, здравеопазване, еврофондове, които вчера бяха изредени от президента Росен Плевнелиев.

Георги Близнашки призова българите за солидарност и участие в дарителските кампании за пострадалите от наводненията и пак заяви, че щял да бъде по-спокоен, ако разпуснатият вече парлаамент бил одобрил актуализацията на бюджета.

Премиерът разкритикува публично предшественика си, че заявил публично, че актуализацията не е необходима.

"По-добре да бяхте казали, че е необходима актуализацията", обърна се Близнашки към Орешарски.

Служебният премиер благодари за премахването на загражденията около парламента и правителството, защото според него "управляващите не бива да се страхуват от управляваните".

"Мислехме това да е първото ни решение, но уви, вие ни изпреварихте", изрази съжаление Близнашки, че не е било неговото правителство това, което ще премахне оградите.

"Няма да прибягваме към никакви чистки и прояви на реваншизъм. Ще запазим всички кадри, които са в служба на националния интерес. Но онези, които са замесени в корупционни скандали или проявяват политическо пристрастие, ще трябва да се разделят с постовете си“, обяви Близнашки.

Обеща и на вече бившите министри, че след като се върнат на старите си постове, няма да бъдат обект на репресии.

Междувременно стана ясно, че вече има един уволнен висш чиновник - шефът на ДНСК Николай Христов. Явно предусещайки, вчера Христов сам даде пресконференция, на която изрази очакванията си, че ще бъде освободен от поста до края на седмицата. 

"Ясно си даваме сметка за ограничеността на мандата и правомощията на служебното правителство. Искам да ви успокоя, ние не сме търсили извънредни правомощия", каза още новият стопанин на "Дундуков" 1 по повод искането на президента да се разреши на служебното правителство да тегли външен заем. Това искане породи много брожения и коментари не превишава ли държавният глава правомощията си.

Новото правителство ще проведе още днес първото си заседание. Дневният му ред засега не е ясен. По неофициална информация обаче точка първа ще е номинирането на Кристалина Георгиева за български еврокомисар. 

Иначе Близнашки и Орешарски са се срещнали на 4 очи малко след 8 часа сутринта - преди официалното сдаване на караула.