Цената на юлските фючърси на сорта "Брент" от Северно море днес при търговията в Лондон нарасна с 1 процент до 78 долара за барел, предаде ТАСС.

Котировките на този сорт "Брент" за последен път са били на равнище от 78 долара за барел на 26 ноември 2014 година.

Котировките на петрола продължиха да се повишават и в азиатската електронна търговия, тласкани нагоре от нарасналото търсене и решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли страната от иранското ядрено споразумение.

Американският лек суров петрол с доставка през юни поскъпна с 57 цента до 71,71 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса, съобщи сайтът romandie.com, позовавайки се на Франс прес.

Лондонският сорт "Брент" от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, с доставка през юли, повиши котировките си също с 57 цента до 77,78 долара за барел.
И двата сорта достигнаха нови 3-годишни максимуми.

Не е изненадващо, че котировките на черното злато продължават да се повишават силно на пазара, защото решението на Тръмп, но също и обявяването на по-строги санкции принуждават чуждестранните компании бързо да решават дали да продължат бизнеса си с Иран, третия производител в ОПЕК, или да работят със САЩ, коментира анализатор на пазара.