Илдар Илдусович Дадин (36 г.) е руски гражданин от татарски произход. Заради протести срещу политиката на Кремъл през 2015 г. е осъден на 3 години трудов лагер. Там е подложен на системни мъчения и бие тревога. Международната общност е алармирана. Така на 22 февруари 2017 г. Върховният съд на Русия отменя присъдата. След 15 месеца трудов лагер на 26 февруари т. г. Дадин е на свобода, но му е наложена забрана да напуска Русия. Никой обаче не е в състояние да му запуши устата. Германското сп. “Щерн” публикува негов коментар, в който подлага на остра критика новия стар президент Владимир Путин и посочва каква цена заплащат хора, които се опълчват на Кремъл.

Илдар Дадин при един от арестите.

Предлагаме ви коментара на Илдар Дадин.

Руският президент Владимир Путин за четвърти пъти положи клетва като държавен глава и най-вероятно ще управлява до 2024 г. В момента критиците му са в следствен арест. Помпозното въвеждане в длъжност бе помрачено от насилие срещу критици на режима. В Русия свободата на изразяване на мнения все повече се ограничава. Аз искам да живея в свободна страна и ще продължа да се боря. Ние не искаме цар. Путин управлява от 18 години. Той съсипва икономиката и социалните системи. За мен президентският вот не беше избор, а спектакъл върху абсолютно пречистено поле.

В момента съзирам малко перспективи за протестното движение в Русия. Това за пореден път го показаха арестите по време на демонстрациии в края на миналата седмица на Алексей Навални и на 1600 души, между които и деца.

След протестите по повод президентските избори през 2012 г. правителството системно преследва всяка опозиция. Правото на събрания е драстично ограничено. На гражданското общество се отнема въздухът. Путин погазва човешките права и държи под контрол правораздаването и изпълнителната власт. В Русия се задушаваме от боклуци, а здравната ни система е парализирана. Хората недоволстват, но се опитват да ги сплашват и да задушават в корен всякаква критика към Кремъл. Аз обаче ще продължа да излизам на улицата, защото по никакъв начин няма да се пречупя пред една държава, която не спазва законите. Целта ми е да се боря в името на едно гражданско общество в Русия.

Нужна е смелост да излезеш на улицата

Мен ме наказаха, защото публикувах неудобни истини за войните на Русия в Украйна и Сирия. Моята сурова присъда беше безпрецедентна, но изфабрикуваха обвинение и срещу други, дръзнали да се изразяват критично. Целта е да се покаже какво може да се случи, когато оказваш съпротива. Младите хора, които игнорират забрана за демонстрации, са запознати с моята съдба и са наясно с рисковете, на които с политическия си ангажимент се подлагат. Нужна е голяма смелост да излезеш на улицата в Русия. Голяма част от образованата средна класа, която през 2011 и 2012 г. излезе на улицата, напусна страната. 500 000 руснаци емигрираха. От години запознати наричат този феномен “поравализъм” – понятие, идващо от руския израз “време е да се махаш”.

Визират се онези, които седят върху стегнати куфари заради страх от политически репресии или правна несигурност.

Въпреки това на опразненото поле изникна ново поколение, което търси собствени пътища.

По-добре си стойте у дома и наблюдавайте от разстояние

Картината е потресаваща. Вкарват в рамка дейци на културата и журналисти. Не бивало да основаваме организации за човешки права и да излизаме на улицата, за да протестираме, въпреки че подобна стъпка е абсолютно легитимна и в съзвучие с конституцията. Чрез целенасочено сплашване на единици се отправя сигнал към цялата страна:

“По-добре останете у дома и наблюдавайте от разстояние. Гледайте си всекидневието и не се вълнувайте.”

Въпреки това аз ще продължа да се боря дотогава, докато демокрацията няма да е само фасада, а реалност. Фактът, че младежта не се бои непрестанно да излиза на улицата, ми вдъхва надежда, че промени в Русия са възможни.