„Хавра“ на Захари Карабашлиев бе обявен за български роман на годината – отличие на дарителския фонд „13 века България“. Това стана ясно на церемония на 9 май в литературен клуб „Перото“. Паричната премия към приза – 11 хил. лева – бе връчена на писателя от зам.-министъра на културата Румен Димитров.

На церемонията по награждаването Карабашлиев призова да се борим срещу най-страшния враг – невежеството. Според него това е единствената борба, която си струва да се води. Авторът благодари на членовете на журито Владимир Зарев, Амелия Личева, Борис Минков, Марин Бодаков и Пламен Дойнов.

Сред номинираните за отличието тази година бяха още книгите „Катафалка, два носорога“ на Петър Крумов, „Невидими“ на Наталия Делева, „Пътят към Тива“ на Яница Радева, „Фини прахови частици“ на Ангел Игов и „Чамкория“ на Милен Русков.

Наградата на конкурса „Развитие“

На 10 май ще бъде връчена и наградата за непубликуван роман на националния литературен конкурс „Развитие“. Паричната ѝ премия е 12 хил. лева.

Номинираните текстове са „Кула от лъжи“ на Виктор Стоянов, „Три за щастие“ на Десислава Шейтанова-Лекова, „Водната кула“ на Диана Петрова, „Национално съкровище“ на Димитър Тодоров, „Глиненият цар“ на Добромир Байчев, „Екстрийм – една рокаджийска история с автобус“ на Иван Стоилов и „Тогава и винаги“ на Страхил Събев.

Журито е в състав: проф. Ивайло Знеполски (председател), доц. Бойко Пенчев и Георги Господинов.

Церемонията е в Централния военен клуб.

"Площад Славейков"