"AEЖ-България изразява своето притеснение от целенасочената медийна кампания, водена от интернет сайта ПИК срещу съдия Силвия Хазърбасанова...

... Не е защитен и от персонална критика и представителят на публичната власт - бил той и магистрат, ако неговата личност  - професионална биография, професионални и лични обвързаности, кариерно израстване и т.н. има отношение към коментираните факти.

Серията от публикации в сайта ПИК, който е страна загубила делото, ярко се отдалечава от тези стандарти."

Това са части от позицията на Асоциация на европейските журналисти-България по повод скандала с нестихващите нападки в сайта "Пик" срещу съдийка от СРС, постановила осъдително решение срещу тях на първа инстанция.

Както Клуб Z писа, атаката срещу съдия Хазърбасанова - подкрепена по впечатляващ начин и от двамата "патриоти" вицепремиери, избрали именно престижната трибуна на "Пик" - идва, след като тя се произнесе на първа инстанция по дело на Емил Джасим срещу т. нар. медия, в която го наричат "леке" и какво ли още не.

Това предизвика небивала реакция от Софийския районен съд, очаквана от Съюза на съдиите в България и... мълчание засега от ВСС, който още се чуди как да реагира. Не помогнаха и напомнянията на членове на Съвета, че представители на изпълнителната власт подкрепят с видимо одобрителни интервюта писанията в "Пик", които наричат съдийката "същество" и защитават тезата - защо се пише срещу прокуратурата, когато "най-големите негодници са се спотаили" сред съдиите.

Атанаска Дишева от ВСС ясно каза във вторник, че трябва да се държи и сметка - дали при такъв натиск не се "указва" на съдийката как следва да решава бъдещи дела на този ответник и на втората инстанция - може ли да издържи подобно нещо...

Затова пък Асоциацията на европейските журналисти-България показателно защитава не това, което според представите трябва да са "журналисти", а съдийката, обект на канонадата, която е знаково позната в "кафявия" спектър. Като се напомня за пореден път, че няма нито един факт, изнесен от т. нар. медия.

"В нито една от публикациите не се критикуват аргументите на съда по фактите и правото, а се правят лични нападки към съдията, без да се привеждат каквито и да било аргументи, които биха поставили под съмнение нейното вътрешно убеждение", пишат те.

Ето и цялата позиция на АЕЖ:

Личните нападки не могат да заместят фактите в критиката на съдебни решения

"AEЖ-България изразява своето притеснение от целенасочената медийна кампания, водена от интернет сайта ПИК срещу съдия Силвия Хазърбасанова.

Серията от публикации, продължаваща вече втора седмица, е провокирана от постановено от съдия Хазърбасанова решение срещу въпросния сайт.

Съдебните решения, както и всеки акт на публичната власт, не са и не бива да бъдат защитени от критики. Нещо повече - медиите имат дълг да насочат общественото внимание всеки път, когато властта - съдебна, изпълнителна и законодателна действа противоречиво. Тези критики обаче трябва да са аргументирани и съобразени с правилата на журналистическата етика и професионални стандарти.

Не е защитен и от персонална критика и представителят на публичната власт - бил той и магистрат, ако неговата личност  - професионална биография, професионални и лични обвързаности, кариерно израстване и т.н. има отношение към коментираните факти.

Серията от публикации в сайта ПИК, който е страна загубила делото, ярко се отдалечава от тези стандарти. В нито една от публикациите не се критикуват аргументите на съда по фактите и правото, а се правят лични нападки към съдията, без да се привеждат каквито и да било аргументи, които биха поставили под съмнение нейното вътрешно убеждение.

Неведнъж АЕЖ-България е отбелязвала в свои позиции, че търсенето на възмездие по съдебен път срещу публикации е легитимно и гарантирано право на всеки. В същото време АЕЖ-България следи дела срещу журналисти особено в случаите, когато има съмнения, че упражняването на това право може да се превърне в инструмент за сплашване и цензура."