Софийската районна прокуратура вчера изпадна в интересен казус, като наложи 72 часа арест и доведе в съда - съвсем буквално, физически - осъдения за измама Спас Василев. Проблемът е, че той си е съвсем редовен затворник към датата, на която се случва всичко - 9 май.

Такива прийоми са познати - примерно, когато държавното обвинение се опасява, че съдия ще пусне с по-лека мярка арестант - като в случаите с Йосиф Йосифов-Йоско или Румяна Ченалова, веднага "по гърба на закона" спретва други проверки или досъдебни производства, по които да го задържи на момента. Йоско го изпуснаха, а с Ченалова нещата придобиха леко пародиен характер, но както и да е.

Но освен, че са похвални усилията на всяка цена да не излиза измамникът, който стои зад профила "Александър Николов", всичко друго, случило се вчера, именно на дата 9-и, тъне в мистерия...

След като разбуни здраво "фейсбук интелигенцията" през лятото на миналата година, човекът от Кочериново, обещавал самолетни и други билети, влезе в затвора с ефективна присъда от 7 месеца, при това след споразумение с прокуратурата.

В постановеното съдебно решение ясно пише:

"... От така определеното наказание се приспада времето, през което подсъдимият С.Д.В., ЕГН:...., е бил задържан по реда на ЗМВР – със заповед за задържане за срок от 24 часа, както и задържане по реда на чл. 64, ал. 2 от НПК за срок до 72 часа, считано от 13.10.2017 г. и времето, през което е търпял мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по настоящото дело, считано от 16.10.2017 г. до датата на фактическото му освобождаване."

Истината е, че в правомощията на прокуратурата е да постанови кога точно изтича една присъда. И въпреки написаното във вчерашното прессъобщение: "предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, както и поради обстоятелството, че предстои освобождаване на Василев от затвора..", не става ясно защо тази операция се предприема на девети.

Както и цялото усилие с привеждането на Спас от затвора в съда, който явно - според очакванията - трябвало да го прати... неясно къде.

Съдия Албена Момчилова, 105-и състав, попада в интересн казус: да "арестува" ли човек, който си е парекселанс затворник и излежава редовна присъда...

Проведеното вчера заседание по дело си има съвсем редовен номер 7392/18 по чл.64,ал1. Съответно ще влезе във всички статистики за натовареността на съдията, прокурора и пр. А смисъл в извършените "гимнастики" оставяме на вас да намерите.

Съдия Момчилова се произнася въобще без да постанови никаква мярка за неотклонение - как така ще слагаш мярка на затворник. Може би трябва да очаква скоро да се види замеряна с "кафяво" в ония медии.