"Искам да благодаря на присъстващия днес тук председател на ЕС Бойко Борисов за готовността му идната седмица да покани в София президентите и правителствените ръководители на държавите от Западните Балкани. Големите конфликти са пред вратите на Европа. Ескалацията от последните часове  (конфликтът между Израел и Иран  – б. р.) показват, че действително става дума за война и мир. Вече не е така, че САЩ просто ще ни пазят. Европа трябва да вземе съдбините си в свои ръце. Това е задачата ни."

Това заяви германската канцлерка Ангела Меркел в лаудациото си по повод награждаването днес на френския президент Еманюел Макрон с международната награда "Карл Велики". По традиция събитието се състоя в Коронната зала на кметството на град Аахен.

Българският премиер Бойко Борисов присъства на тържеството по лична покана на Макрон, с когото, както и с Меркел, разговаря преди началото на тържеството. Според осведомени са били обсъдени по-нататъшни стъпки по единението на Европа, но е била изразена и тревога от обстановката в Близкия изток. Събеседниците са призовали към проява на разум и деескалация на напрежението в региона.

Международната награда "Карл Велики" се връчва от 1950 г. на личности със заслуги за европейското единство. Година по-рано неин инициатор става малка група от консервативни политици, професори и предприемачи. Като основен критерий за отличаване е посочено:

"Прогресът на човечеството винаги тръгва от малки стъпки на гениални личности. Само те са достойни за наградата."

Призът носи името на Карл Велики (747-814 г.), който още приживе е наричан "бащата на Европа" (Pater Europae) и е управлявал кралството си от Аахен.

Днес Меркел изтъкна, че Макрон принадлежи към младото поколение политици, което поставя нови основи за бъдещето на Европа. Френският президент много добре знаел какво обединява континента и по какъв път да се продължи. Неговата проевропейска страст привличала мнозина. Това означавало да се гледа напред, а не непрестанно да се взираме в миналото.

Епископът на Аахен Хелмут Дизер поздрави френския президент по повод връченото на високо отличие и рече:

"Във вашата страна вие водихте проевропейска предизборна битка и я спечелихте. Точно затова днес получавате наградата «Карл Велики» и заслужавате уважението ни и нашата благодарност."

В благодарствентото си слово Еманюел Макрон се врече да продължава да води проевропейска политика и да работи за единението на Европа съвместно с Германия и с всички държави от ЕС.

Имаше и критика, но тя дойде от Франция.

"Има опасност за Макрон да се превърне в един европейски Обама. Навсякъде му подготвят сцена за големи речи, наскоро във Вашингтон, сега и в Аахен. Но така расте рискът думите да не бъдат последвани от дела", заяви парижкият експерт по външна политика Доминик Моаси, цитиран от френски медии.

И Обама обещавал надежда и положителен обрат, с което въодушевил  мнозина дори извън пределите на САЩ. По време на президентския му мандат обаче настъпило разочарование. И до днес се смятало, че Обама, получил "Нобел" за мир още през първата година на президентството си, изобщо не го е заслужавал.