Спасителната акция за откриването на Боян Петров, който е в неизвестност под хималайския връх Шиша Пангма от 3 май, днес е била осуетена отново от лошо време. Това съобщи бТВ, позовавайки се на италианския алпинист Себастиано Валентино. Той е член на международната група за изкачването на върха, в която участва и българинът. Валетнино се намира в базовия лагер под Шиша Пангма. 

Очаква се спасителната акция да бъде отново подновена утре, като в нея ще вземат участие 10 спасители и 15 обучени международни алпинисти.

"Утре сутринта подновяваме акцията и ще го търсим, защото досега времето беше много лошо. Днес дойдоха още международни спасители и утре започваме отново", заяви Себастиано Валентино, цитиран от бТВ.

"Просто се надявам да го намерим - жив или мъртъв, искаме да го открием. Дано е възможно! Може би ще продължим и в следващите 4-5 дни, защото повече от 5 дни вече е невъзможно да оцелееш при тази надморска височина. Но, да, в следващите пет дни ще продължим да го търсим! Със сигурност", увери алпинистът. 

Тази сутрин се очакваше да излетят и два хеликоптера, които да подпомогнат издирването на Боян. Според информация на Нова тв обаче днес те не са излетели и заради "административни пречки". Нямало връзка и с наземния екип, който издирва българския алпинист.

"Още нямаме разрешение от китайското правителство, но процедурата е във финалния си етап и до вечерта ще го получим. Планираме да летим утре в 6 часа сутринта", заяви капитан Сидарта Гюрюнг от "Симрик Еър". 

 

"Хеликоптерите са два с трима пилоти. Те са изкючително подготвени, имат опит и могат да летят над 7000 метра. Нужни са 4 часа, за да стигнат до Лагер 2. Единият хеликоптер зарежда с гориво другия. В единия хеликоптер е един от най-опитните шерпи. Той е катерил върха и по двата маршрута и ги познава в детайли. Той ще направлява пилота", уточни организаторът на издирвателната акция Мохан Ламсал, отново пред Нова тв.

Става дума за непалски хеликоптери, които, според информацията от сутринта, трябва да са получили разрешение от китайското правителство. Оформя се документация за спасителната акция. По-късно днес стана ясно, че хеликоптерите са получили разрешение и утре сутринта наше време потеглят за Шиша Пангма.

Разрешението важи до 13 май. 

Времето над Шиша Пангма днес за първи път е започнало да се подобрява - ураганните ветрове поутихват.

"Има два маршрута до лагер 3, където нашите шерпи намериха палатката му. Единият наричаме нормалния, защото е по-лек. Другият е по-тежкият. Но за съжаление не знаем по кой от двата е тръгнал Боян", допълни Ламсал пред Нова.

Според алпинисти вече всяка минута е важна за Боян.