Постоянната палата на третейския (арбитражен) съд съобщи, че за първи път са присъдени компенсации на 18 украински компании, загубили своите активи в Крим в резултат на анексията на полуострова от Москва през февруари 2014 г. 

Част от фирмите са свързани с Игор Коломойски, има и едно физическо лице - бившият председател на управителния съвет на украинската Приватбанк Александър Дубилет. Компаниите на Коломойски са завели и други искове в арбитража - например за летището в Симферопол Коломойски иска $16 милиона компенсация.

Според украинската агенция УНИАН става въпрос за общо $159 млн. - щетите са оценени на $130 милиона, плюс разходите на ищците за правна помощ, както и $20 милиона лихви. Сумата е потвърдена от заместник-министъра на външните работи на Украйна Елена Зеркал.

Тя коментира във Facebook, че съдът е признал отговорността на Русия за действията й през 2014 г. в Крим на база споразумението между Украйна и Руската федерация за взаимна защита на инвестициите. Съгласно съдебното решение, проведената в Крим национализация е нарушение на инвестиционното споразумение.

Говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков, заяви, че Русия "не е била представена по никакъв начин и не е изпращала представители на този съдебен процес". По-рано за това решение съобщи "Нафтогаз", но без повече подробности. През есента на 2017 г. украинската компания подаде иск срещу Русия в Международния трибунал при Постоянната палата на Третейския съд в Хага с искане да бъде възмездена от загубата на активи в Крим. През март 2018 г. "Нафтогаз" оцени стойността на иска на $8 милиарда.