Започна издирването на Боян Петров. Спасителната акция за откриването на алпиниста, който е в неизвестност под хималайския връх Шиша Пангма от 3 май, в четвъртък беше осуетена отново от лошо време. 

В петък от Катманду, Непал, точно в 8.30 часа местно време най-накрая излетяха 3 хеликоптера към върха Шиша Пангма, където изчезна алпинистът, съобщи Нова тв.

В хеликоптерите са се качили двама шерпи с изключителен опит, които познават планината и маршрутите в детайли, за да насочват пилотите къде да облитат.

Екипът носи инсулин и глюкоза, защото Боян Петров е диабетик.

На вчерашния полет попречи лошото време. 

"Посолството на Република България в Пекин е информирано в телефонен разговор с управителя на Simrik Air Pvt. Ltd., че съгласно плана, общо три хеликоптера (пълно оборудвани за спасителни акции) са излетяли от летище Катманду в 8.30 ч. местно време (Непал).

Третият хеликоптер остава на непалска територия в близост до границата за снабдяване с гориво на двата хеликоптера, които ще извършват спасителната операция.

Посолството ни в Делхи е получило допълнителна информация, че хеликоптерите са стигнали в подножието на върха и изчакват намаляване на силата на вятъра, за да направят облитане на съответната височина.

В екипите са включени опитни пилоти и опитни алпинисти, включително хора, запознати с терена на вр. Шиша Пангма от техни предишни изкачвания на върха", се казва в официалното съобщение от Министерството на външните работи.

Хеликоптери вчера не излетяха и заради "административни пречки". Нямало връзка и с наземния екип, който издирва българския алпинист.

"Още нямаме разрешение от китайското правителство, но процедурата е във финалния си етап и до вечерта ще го получим. Планираме да летим утре в 6 часа сутринта", заяви вчера капитан Сидарта Гюрюнг от "Симрик еър". 

По БНТ ръководителят на сектор "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН Анастасия Стойчева обясни, че прогнозите и за днес са за силен вятър. Остават и облаците, които вчера попречиха да се направи качествена сателитна снимка. Тя трябваше да улови подробности, които да помогнат на спасителите.

Очакванията са облачността да се разкъса към края на деня днес и утре да е слънчево. Според Стойчева до утре на обяд може да има интервал от време, който да позволи спасителна операция, но от следобед ще има нови валежи и вятър, макар и не толкова силен.