„Истинската история на единственото успешно въстание в лагерите на смъртта“ - това гласи рекламното изречение на новия руски филм „Собибор“, който този месец ще може да гледаме в кино „Люмиер Лидл“. 

На 4 октомври 1943 г. в нацисткия концентрационен лагер „Собибор“ избухва бунт. Вдигат го лагеристите – без помощта на партизани, на нелегални и на антифашисти от съпротивата. Нямат оръжие, преди да убият 11 есесовци от лагерната охрана и да отнемат тяхното. Въстанието е оглавено от червеноармейския офицер от еврейски произход Александър Печерски.

Някой би могъл да оспори доколко „успешен“ е бил бунтът. Факт е, че около 300 от 600-те затворници успяват да напуснат лагера, но повечето от тях доста бързо са заловени или избити от охраната и от полските полицейски потери, изпратени по дирите им. Все пак 58 души се укриват успешно и доживяват капитулацията на Германия на 8 май 1945 г.

„Филмът „Собибор” се обосновава на истински документални факти – а сега по кината върви американски филм с думата „война“ в заглавието, но с рисувани герои, който разказва измислена история – коментира на премиерата в Руския културно-информационен център филма кинокритикът Александър Дунев. – Различни гледни точки, различни подходи.“

Всъщност кинокритикът може би не знае, че още през 1987 г. британците са направили високо оценен от публиката и критиката филм за лагера и въстанието – „Бягство от Собибор“, с Рутгер Хауер и Алън Аркин, който спечели и две награди „Златен глобус“ – за най-добър телевизионен филм и за ролята на украинския евреин Печерски на Рутгер Хауер. Има и два документални филма по темата – те са френски и холандски.

В СССР и Русия този подвиг е забравен. Книгата, в която влиза неговият разказ за бягството от „Собибор“, е била спряна от цензурата в СССР. През 1948-а Печерски е уволнен и успява да си намери работа едва след смъртта на Сталин през 1953 г. През 1987-а режисьорът Джек Голд го кани на прожекция на филма „Бягство от Собибор“, но властите не му позволяват да пътува за САЩ. Историята му става популярна в Русия чак през 2015-а, когато излиза книгата.

Но сега новата военна драма „Собибор“, режисьорски дебют на Константин Хабенски, който е и в главната роля, ще припомни за този героизъм. В образа на командира на лагера Карл Френзел е холивудската знаменитост Кристофър Ламбер.

„Това е първият филм в историята на руската кинематография, на който премиерата върви из целия свят. Това е едно уникално събитие за нас. След филма „Звезда” през 2000 г. започна възстановяването на т. нар. патриотически филми, свързани с героизма на нашия народ. Благодарение на такива филми трябва да се помни онази трагедия, която претърпя не само съветският народ, но и цяла Европа“, призна пропагандната задача на филма на премиерата представителят на „Россотрудничество“ в България Владимир Истреба.

Това обаче не пречи „Собибор“ да е добър и честно направен филм – съветското и руското кино имат доста примери както за добро, така и за лошо направено кино за героизма. Надяваме се „Собибор“ да е от добрите. Руските критици обаче са раздвоени относно качествата на филма. Ще трябва да го гледаме, за да решим дали „Собибор“ е „визуално силен, но доста разхвърлян и отиващ далеч от фактите“ или „силен и сериозен, на места шокиращ, но правдоподобен и честен филм“.

У нас „Собибор“ ще бъде показан на 17 май в кино „Люмиер Лидл”, а следващите две ексклузивни прожекции са на 19 и 20 май. България е част от световната премиера на филма – след Полша, Русия и САЩ и преди Германия и Израел.

 

 

"Площад Славейков"