Хиляди ученици и студенти протестираха в четвъртък в Мадрид и други испански градове срещу леките присъди, получили петима души, насилили групово 18-годишно момиче в Памплона през 2016 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Петимата насилници бяха осъдени за престъпление от сексуално естество и получиха по девет години затвор.

Те не бяха осъдени за групово изнасилване, а в съда тяхната жертва трябваше да се оправдава защо не е оказала съпротива.

Протестите днес бяха организирани от две леви организации - Синдиката на студентите и неговата феминистка платформа.

Протестиращите излязоха по улиците на Мадрид и скандираха: "Изгонете мачовците от съдилищата" и "Калпаво правосъдие". Няма данни колко души са участвали в демонстрацията в столицата.

В Барселона според организаторите на протеста по улиците на града са излезли 30 000 души.

Присъдата, породила полемика в страната, бе обявена на 26 април. Испанското правосъдие постановява, че за да се заключи, че е имало изнасилване, жертвата трябва да е сплашвана и физически малтретирана. Съдиите, произнесли присъдата - двама мъже и една жена - не са установили тези два елемента по случая и обявиха, че става дума само за престъпление от сексуално естество.

"Не значи не", скандираха проестиращите.

Съдиите обаче признаха, че петимата насилници, сред които има бивш военен и член на Гражданската гвардия, са "се възползвали от превъзходството си, за да издевателстват по този начин над жертвата, която е дала съгласието си само защото е била принудена от ситуацията". 

Петимата насилници са заснели престъплението и дори започнали да се хвалят с него.

ООН разкритикува също съдебното решение.

"Леки присъди, като тези срещу хайката от петима насилници в Испания подценяват сериозността на изнасилването и компрометират ясното задължение да се защитават правата на жените", коментира Пурна Сен, говорителка на организацията, отговаряща за въпросите за сексуалния тормоз.

Жалбите за изнасилвания в Испания са се увеличили. Миналата година са били регистрирани 1382 жалби, което е с 10,6 процента повече в сравнение с 2016 г., според данните на вътрешното министерство.

В Испания сега се обмисля реформа на Наказателния кодекс.

Случаят в Памплона стана известен като La Manada, или „Стадото“. Така се наричаше групата, създадена от насилниците в приложението WhatsApp.

Пореден удар срещу Рахой

Случаят “Стадото“ е пореден удар срещу правителството на испанския премиер Мариано Рахой. Причината е, че правосъдният министър Рафаел Каталà коментира гневно леките присъди, като заяви, че един от назначените по делото съдии вероятно „има проблеми“. И макар критиките да са в голяма степен основателни, в Испания не е прието министър да коментира съдебната власт. В резултат редица испански магистрати поискаха оставка на Каталà. А той е една от главните фигури в управляващата с крехко мнозинство консервативна Народна партия (НП) на Рахой.

Наскоро оставка от поста си подаде Кристина Сифуентес – премиерката на автономна област Мадрид. Тя бе смятана за най-вероятен наследник на Рахой на поста лидер на НП и за евентуален бъдещ  премиер на Испания. Сифуентес се оттегли, след като стана ясно, че е получила неправомерно магистърска степен и след разпространението на видеокпил как краде козметични кремове.

Отделно правителството на Рахой е изправено пред сериозната заплаха в действията на сепаратистите в Каталуня, които искат да откъснат областта от Испания.