Лихва под един процент за жилищните кредити предлагат няколко банки в Турция, съобщава днес турският печат. 

Държавната банка "Зираат" понижи на 0,98 процента лихвата си по жилищните кредити с падеж до 10 години и в максимален размер от 500 хиляди турски лири (117 хиляди долара), съобщава в. "Хюриет". Мярката влиза в сила от днес, съобщи вчера финансовата институция.

Решението идва след препоръка, отправена от президента Реджеп Тайип Ердоган и неговия икономически екип за облекчаване на условията по кредитите за недвижимо имущество. Ердоган обсъди със свои сътрудници мерки в икономиката на среща в президентския дворец в Анкара на 9 май.

Според информация на сайта на банка "Зираат" месечната лихва в момента по тези кредити е от 1,23 процента, отбелязва "Хюриет". 

Представители на сектора посочват, че размерът на лихвите по жилищните кредити е нараснал в последно време до най-високото си ниво за последните осем години и половина.
"Лихвата падна под един процент, "оживление" на пазара на имоти", пише икономическият в. "Дюня" тази сутрин. 

Темата отразява и "Миллиет", който пише, че още три турски банки са последвали примера на "Зираат". Това са Халкбанк, Вакъфбанк и Шекербанк, които също понижиха лихвите по жилищните кредити на 0,98 процента.

Средната сума, която теглят за жилище турците, е в размер на 300 хиляди турски лири (около 59 340 евро). При лихва от 1,23 на сто те връщат на банките 575 хиляди лири (около 113 700 евро). С понижаването на лихвите върнатата сума ще намалее на 511 хиляди турски лири (около 101 хиляди евро). Това означава, че гражданите ще спестят 64 хиляди турски лири (около 12 600 евро), изчислява "Миллиет".

Според "Дюня" мярката е била предприета, след като от началото на годината в продажбите на недвижими имоти в Турция е било регистрирано забавяне. Вестникът уточнява, че според условията на Шекербанк жилищният кредит е с лихва от 0,98 процента при падеж до 60 месеца, а не както при останалите банки - 120 месеца.

Очаква се стъпката на банките да съдейства за съживяване в сектора на недвижимостите, отбелязва "Дюня".