Китай си е поставил амбициозна задача - опитва се да подчини Северна Корея в подкрепа на главната си цел - да си върне ролята на велика сила в Азия. Това пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

В края на втората си среща само за 40 дни със севернокорейския лидер Ким Чен Ун китайският лидер Си Цзинпин му даде благословията си да следва новото си увлечение - икономическото развитие. Тази среща изненада западните медии, които бяха писали, че Пекин е останал на заден план в дипломатическата активност, започнала след като Ким изпрати делегация на зимната олимпиада в Южна Корея през февруари.

Китай обаче си върна инициативата още следващия месец, като покани Ким да напусне страната си за първи път от години за среща на върха в Пекин.

А при срещата си с Ким тази седмица Си подчерта подкрепата на Китайската комунистическа партия (ККП) за Корейската трудова партия (КТП) и напомни за топлите отношения между двете управляващи партии. Той звучеше като комбинация от марксистки революционер и китайски мандарин, като наричаше Ким "другарю председател" и подчертавае, че и двете страни са социалистически. Отразяването на визитата от агенция Синхуа създаваше усещането за васална държава, поднасяща почитанията си на Средното царство, отбелязва „Вашингтон пост“. Имперски Китай в продължение на столетия се е отнасял към Корея като към продължение на империята си и тази среща не беше изключение.

Си Цзинпин разбира, че с дипломатическата си инициатива Ким Чен Ун се опитва да отслаби китайския контрол над страната си. Над 80 на сто от севернокорейската търговия е с Китай, който осигурява и по-голямата част от електроенергията на КНДР. Китайски компании от десетилетия предотвратяват срив на икономиката на съседната страна.

През последните месеци Пекин използва това влияние, за да накара Пхенян да обуздае ядрените си амбиции. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп успя да принуди Китай да вземе мерки срещу компании, които нарушават санкциите срещу Северна Корея. Тежките санкции изиграха важна роля да се стигне до масата за преговори.

Сега обаче Китай изглежда отново прави завой, този път към Пхенян, смята „Вашингтон пост“. Това става по простата причина, че запазването на КНДР като съюзническа социалистическа държава е от голямо стратегическо значение за китайската компартия в нейния стремеж за господство в Азия.

Всеизвестно е, че Пекин се страхува от обединен Корейски полуостров. Това ще оначава полуостров най-вероятно под контрола на демократично правителство, което може дори да се окаже притегателно за 2,3 милиона корейци, живеещи в Китай близо до границата.

Но китайските лидери се опасяват и от перспективата за Северна Корея с добри отношения с Южна Корея и може би дори със САЩ. Си Цзинпин има нужда от Северна Корея в своя лагер и последната му среща с Ким Чен Ун само послужи като доказателство за безпокойството на Пекин.