Управляващи и опозиция за пореден път се възползваха от прякото предаване на БНТ на парламентарния контрол, за да разменят декларации. Тон даде лидерът на БСП Корнелия Нинова. В своята декларация тя очерта алтернативата, която БСП предлага на настоящото управление.

"Можеше ли България да се развива по друг път и народът да живее малко по-добре? Можеше! Можеше, ако бяха приети онези 31 законопроекта на "БСП за България" през тази една година, които олицетворяваха различна политика", заяви Нинова.

Според нея, ако това се е било случило, са щели да бъдат спасени държавни и общински болници от затваряне или фалити и това е щяло да струва 500 млн. лв. Различно щяло да бъде и ако управляващите се бяха съгласили да приспаднат до 50 лв. на дете месечно от данък общ доход на работещите родители, което щяло да струва 300 млн. лв. Нинова припомни, че от БСП са предлагали увеличение на месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години до размера на минималната работна заплата – 510 лв., и това е щяло да струва на държавата 78 млн. лв. А увеличаването на помощта за ученици от семейства с ниски доходи във 2-ри, 3-ти и 4-ти клас е щяло да коства на бюджета 30 млн. лв.

Нинова каза още, че ако бил приет законопроектът на БСП за разширяване на обхвата на енергийните помощи, са щели да бъдат необходими 90 млн. лв. А намаляването на разликите между старите и новите пенсии е щяло да излезе 810 млн. лв. Лидерът на БСП припомни, че от партията са предлагали увеличаване на бюджета за висше образование и наука с 85 млн. лв. А за т. нар. чек за културно мероприятие за младежи са били необходими 8 млн. лв.

"Ако бяха приели алтернативата за тази една година, щяхме да имаме основни държавни образователни стандарти. Щеше да е отпаднало финансирането от държавата на частните училища, щеше да бъде въведено правилото – един учебник в един клас за един предмет и щяхме да сме възстановили техникумите, от които имаме нужда заради професионалното образование. Студентите и докторантите по-лесно щяха да получават кредити за обучение. Щеше да има държавна регулация по отношение на качеството и произхода на храните и в търговските вериги щеше да се продава българска храна. България щеше да има ефективен орган за борба с корупцията, а не този, чиято цел сега е да прикрива корупцията, и не с този закон, който за един месец се променя два пъти. Текстовете за маловажност на престъпление щяха да са отпаднали и хората по селата вероятно по-малко щяха да страдат от битовата престъпност. Лечебните заведения, търговски дружества с над 50% държавно или общинско участие в капитала, щяха да бъдат включени в обектите, забранени за приватизация, а не да са в списъка на управляващите, подготвен за приватизация. Порочната практика на фирми със задължения предимно към НАП и заплати на работници, да се прехвърлят на малоимотни и социално слаби граждани щеше да е прекратена. Щеше да бъде решен проблемът с белите и черните петна в ползването на земеделските земи.  31 законопроекта, които изразяват различна политика, и тази година можеше да е различна", каза още Нинова.

Тя отрече, че БСП е "креслива опозиция, която не предлага алтернативи. И изтъкна, че в края на управлението на тройната коалиция дългът е бил 9 млрд. лв., докато сега е 25 млрд. лв.

"През 2017 г. не по този начин - чрез политики, не по законния начин - през бюджета, с над 120 бр. постановления на Министерския съвет, по 10 пъти на месец, Борисов раздаде 1,7 млрд. лв. Някой може ли да ми каже за какво, на колко българи помогнаха с тези пари", попита Нинова.

И допълни, че БСП е провеждала подобни политики, когато партията е била на власт. Речта на Нинова беше оформена като презентация. Зад нея на огромен екран вървяха слайдове, илюстриращи нейните думи.

Депутатът Георги Марков (ГЕРБ) излезе на трибуната, за да отговори на лидерката на соцпартията. Той обаче реши да заложи на външнополитическите успехи на правителството.

"Може интеграцията на Западните Балкани да не стане бързо, но нали трябва да започне. Откъде започва - от София, под чие домакинство - на Бойко Борисов.  Канцлерът Ангела Меркел каза на премиера: "Ти успя, на 17 май ще има балканска среща, тя е историческа." Историята я пишат ГЕРБ и Бойко Борисов, защото ние ги докарахме тук, и декларация ще се подпише. Казвате - ГЕРБ ни заробил - защо не ни освободи президентът, нали е главнокомандващ", каза Марков.

И продължи:

"30 години демокрация - кой е българският министър-председател, който на 30-ия ден е приет в рамките на 48 часа от канцлера на Германия и президента на Франция, които управляват Европа. Когато слизаше по стълбите в Германия, г-жа Меркел го посрещна с думите: "Скъпи Бойко!" Не казва така на всеки премиер. Кога френският президент е приел български премиер и след 1 месец е бил в България и да му казва: "Тук съм и защото сме приятели." Борисов успя да проведе среща "Ердоган - ЕС".

Марков призова БСП да поддържа политическата стабилност, защото именно тя отличавала България от съседните ни балкански държави.