Кубрат Пулев наистина е на път да разбие всички догми и схващания за боксьорите. Поредното признание към българския претендент за световната корона на професионалния ринг идва от... Европейския шахматен съюз. Президентът на организацията Силвио Данаилов е пратил уникално писмо до Пулев, с което на практика приветства боксьора в редиците на шахматистите.

Посланието е разпространено от БГНЕС, точно месец преди боя с Владимир Кличко в Хамбург на 6 септември.

Ето и пълния текст, публикуваме го без редакторска намеса:

"Бях много приятно изненадан, когато разбрах, че използвате шаха като част от подготовката си за боксовата Ви среща срещу настоящия световен шампион Владимир Кличко на 6-ти септември в Хамбург, Германия.
Това Ви прави единствената професионална боксова суперзвезда в историята, която обича шаха, използва шаха и знае, че шахът може да даде сериозно предимство дори на ринга.

С това писмо, аз бих желал да изразя пълната подкрепа на Европейския шахматен съюз към Вас за предстоящия престижен мач срещу Владимир Кличко.

Сега разбирам защо много специалисти по бокса Ви наричат "Кошмарът на Кличко". Това е защото имате не само страхотни умствени възможности, но и защото сте интелигентен човек и използвате мозъка си като основно оръжие срещу опонента на ринга.

Сигурен съм, че имате всички шансове за победа, защото сте в добро психическо състояние, имате стратегически ум и смело сърце!

Гордеем се с Вас!

Силвио Данаилов Президент на Европейския шахматен съюз."

Кубрат Пулев е един от малкото български спортисти с изявена обществена позиция. Той например се вълнува от политика. Същевременно е много земен, позитивен и винаги патриотично настроен.  Стигна се дотам всички от щаба на Кличко да се скъсат да го хвалят, а това не е типично за бокса. Дори да е номер...

Силвио Данаилов пък е известен като мениджър на най-успелия български шахматист - Веселин Топалов. На неговите топли думи и пожелания ние можем само да отговорим с един лозунг, който отдавна ни се иска да промотираме: "Бокс и шах - едно цяло!" Не е лошо да се помисли и за обща федерация, какво пък...

А после, като изберем и Палми Ранчев за председател на Съюза на българските писатели, нещата съвсем ще си дойдат по местата.