Руските потребители на социалните мрежи реагираха емоционално на провала на Юлия Самойлова на конкурса „Евровизия“. Някои преживяха поражението ѝ, изразявайки съчувствие към момичето, като отдават отпадането ѝ на антируските настроения в Европа. Но повечето са на мнение, че певицата не е достатъчно талантлива, пише сайтът Лента.ру.

На втория полуфинал на „Евровизия 2018“ на 10 май в Лисабон Самойлова изпълни песента „I Won’t Break“. Тя обаче не попадна сред финалистите. В Туитър много руснаци следяха телевизионното предаване и активно коментираха случващото се. Част от тях изразиха съчувствие към момичето: според мнозина руснаци европейският конкурс се явява политически ангажирано мероприятие, на което Самойлова се е представила достойно. Певицата получи поздрави за осъществяването на мечтата си да участва на „Евровизия“, което тя успя да направи от втория опит.

На „Евровизия 2017“ Самойлова не можа да участва заради получената от Службата за безопасност на Украйна (СБУ) 3-годишна забрана да влиза в страната. Забраната бе следствие от участието на руската изпълнителка в концерт в Крим през лятото на 2015 г. Според СБУ, певицата е нарушила постановление на Министерския съвет на Украйна, съгласно което чужденците са длъжни да получат специално разрешение за посещението на полуостров Крим, след като той бе анексиран от Русия.

Тогава ръководството на конкурса предложи на Русия да изпрати друг изпълнител (който не е нарушавал украинското законодателство), но руснаците отказаха и останаха без участие в конкурса.

Ето някои от мненията от социалните мрежи за представянето на Юлия Самойлова тази година:

Слава Удо:

„Нашата Юлия Самойлова не продължава – е, добре  – една причина по-малко да гледаме това политизирано л…о. Миналата година небратята ни я прецакаха, тази – останалите еврогейове. Току-виж сме се отървали от участия в това шоу с брадати жени и мъже в разкъсани чорапогащници“.

Марина Саакян:

„Юля Самойлова е силна личност! Тя изпълни своята мечта: участва на „Евровизия“. Затова ѝ дължим голямо човешко благодаря! Останалото бе ясно и без това. „Евровизия“ е глобалистки проект с ясно изразена антируска кампания“.

Нефритовый:

„Не отиваме на финала на „Евровизия“. Не е голяма беда. Поздравяваме Юлия Самойлова със сбъдването на мечтата ѝ“.

Кеп:

„Пишат, че нашата певица Самойлова не е попаднала на финала на „Евровизия“. Жалко за нея, разбира се, тя е инвалид. Но от друга страна, още по-добре. Отдавна е време да се откажем от този гнусен цирк. Шоу с изроди и извращенци ала Кончита Вурст“.

Други коментиращи посочиха грешки на самата Самойлова по време на изпълнението. Зрителите наричат вокала на певицата недостатъчно чист. Някои изразяват мнение, че момичето е забравило думите на песента, а основната ѝ работа е свършена от беквокалистите.

Алина Михайлова:

„Русия отдавна не е представяла на „Евровизия“ нищо по-позорно. Самойлова не умее да пее и дори успя да си забрави думите. Не можаха да я спасят нито трите беквокала, нито тълпата танцуващи полуголи мъже“.

hurricane:

„На мен, разбира се, всичко ми е ясно, но все пак – не можеше ли Самойлова поне веднъж да улучи вярната нота?“

Серёнсé:

„Юлия Самойлова отиде на „Евровизия“, знаейки, че няма да ѝ се наложи да пее и всичко вместо нея ще свършат беквокалите“.

Самата Юлия Самойлова реагира на неуспеха с оптимизъм.

„Искам да благодаря на всички, които ме подкрепяха, които се притесняваха за мен… Това беше много готино преживяване за мен, незабравимо. Ще я запазя в сърцето си за дълго“, каза певицата.

Площад Славейков