Извънредна Национална отчетно-изборна конференция на СДС да се проведе на 7 юли. Това реши скоростно Националният съвет на синята партия, който се събра в София, а не в Пловдив, както бяха решили опозиционерите в партията на събранието, на което се стигна до бой - в Пловдив.

Председателят на СДС Божидар Лукарски обяви, че няма да се кандидатира отново за председател на 7 юли. Тогава синята партия ще обсъди политическата линия. До тогава Лукарски и другите от ръководството ще бъдат в оставка. Националният съвет реши местните структури да решават в какъв формат да се яват на местните избори догодина.

Решението за столичната сбирка днес бе консенсусно - късно в петък и от екипа на председателя Божидар Лукарски, и от този на искащите оттеглянето му, сред които са и заместниците му Емил Кабаиванов, Румен Христов и още членове на ръководството, разпространиха съобщение за часа и мястото на събитието в столицата. 

Преди старта на заседанието беше спокойно - делегати и от двата лагера пристигаха в я хотел "Анел", не е имало и опити "сини" активисти да бъдат спирани на вратата, заради което ескалира напрежение предишния път.

От екипа на Лукарски съобщиха, че той свиква днешния Национален съвет, "съобразявайки се със загрижеността" на опонентите му за съдбата на партията. Предлаганият от председателя на СДС дневен ред е следният:

1. Свикване на извънредна отчетно-изборна национална конференция на ПП „СДС“.

2. Обсъждане на предложение за освобождаване и избор на Председател на Националния щаб за избори.

3. Предложение за освобождаване и избор на Главен секретар.

4. Политическа дискусия.

5. Разни.

Първата точка от дневния ред би трябвало да удоволетворява опозиционерите, поне частично, ако бъде приета. Намек, че може и да се оттегли от поста си, но не "под натиск", направи самият Лукарски преди десетина дни пред "България он ер". С насрочване на датата за конференция на 7 юли се удоволетворява и друго искане на искащите оставката на председателя - а именно висшият партиен форум се проведе възможно най-скоро. 

Според устава на партията разликата между това да се свика Национална конференция директно, както стана днес, и това да стане след гласуване за освобождаване на председателя, което е възможно с над 2/3 от делегатите на органа по списък, е в това, че във втория случай трябваше да се избере и временен лидер. 

Според източници на Клуб Z самите опозиционери са се отказали от този вариант, защото трудно може да се постигне огромното мнозинство за оставка на Лукарски към момента в Националния съвет.

Втората точка, предложена от Лукарски в дневния ред е за смяната на Георги Ненков - към момента шеф на Националния щаб за избори на СДС и един от основните опозиционери в партията. Това може да стане с гласовете на половината делегати на днешното събиране.

Третата точка е освобождаване на главния секретар Филип Кирев. Оставката му бе гласувана от продълженото от опозиционерите събрание през април, на което се стигна до бой, а Лукарски и поддръжниците напуснаха и обявиха за нелегитимно. Кирев е един от най-приближените до председателя в партията. 

Дали ще се стигне до "политическа дискусия" днес, на която да се обсъди курса на СДС в бъдеще - предстои да се разбере. Лукарски предлага "патриотично-консервативен" курс - а именно преговори с патриотични и десни формации, но в никакъв случай с партии като ДСБ и особено "Да, България" - двете в момента обединени в "Демократична България". Самият Лукарски многократно обвини противниците си, че изпълняват "чужд сценарий" за разбиване на СДС и идеолози на този сценарий съзря у бившите си партньори в Реформаторския блок. Тази теза се появи след "баталния" Национален съвет през април, въпреки че преди това седесари от кръга на председателя допускаха, че всъщност пръст в сценария имат кадри на ГЕРБ в София.

Опозиционерите пък са мнение, че СДС не трябва да преговаря с формации като тази на вицепремиера Валери Симеонов - НФСБ.

Очаквайте подробности.