Федералната служба по интелектуална собственост на Русия (Роспатент) е получила пет заявки за регистрация на търговската марка „Новичок“, съобщи РИА Новости.

Заявките са подадени от винпром „Алианс 1892“, обединение „Златен бранд“, „Лигал Арт“, „СИБИАР“ и от частното лице Виктория Воскобойникова.

Заявените търговски марки са варианти на добилото популярност название на бойното нервнопаралитично вещество новичок, с което са били атакувани Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Англия - "Новичок", "Novichok" и "Novichek".

"Заявките са за търговска марка за алкохолни и безалкохолни напитки и фармацевтични изделия“, съобщават от Роспатент.

Първата подобна новина дойде от интервю на директора на военните заводи в Шихани Андрей Татаринов, който поиска да патентова името „Новичок“ за продукти от битовата химия.

Думата „новичок“ стана една от най-често употребяваните в медиите в последните два месеца. На 4 март в английския град Солсбъри бяха отровени двойния шпионнин Сергей Скрипал и неговата дъщеря. Великобритания обвини за това Русия, защото веществото А234 е разработка на руските военни. Москва отрича това. Скандалът доведе до изостряне на отношенията, а редица западни държави изгониха руски дипломати в знак на протест. България не е сред тях.