Сепаратистките партии в Каталуня се провалиха и при четвъртия си опит да изберат регионален премиер, предаде Ройтерс.

Това се случи десет дни преди 22 май – крайния срок, в който трябва да бъде формирано ново правителство. В противен случай ще бъдат насрочени нови парламентарни избори в автономната испанска област.

Кандидатът този път бе Ким Тора – близък съюзник на бившия премиер Карлес Пучдемон. Трябваха му 68 гласа за абсолютно мнозинство, но той получи само 66.

Все пак Тора може да бъде избран утре, тъй като при второто гласуване му стига обикновено мнозинство в 135-членния парламент в Барселона. Той ще се опита да убеди сепаратистката крайно лява Кандидатура на народното единство (КНЕ) да не гласува против него. Съдбата му е в ръцете на нейните четирима депутати. На тях се крепи и абсолютното мнозинство, което имат трите сепаратистки формации, взети заедно.

Депутатите от КНЕ се въздържаха при първото гласуване. Днес те ще решат какво да правят на втория тур. През март партията официално обяви, че излиза в опозиция и вече няма да подкрепя „Заедно за Каталуня“ на Пучдемон и Републиканската левица на Каталуня (РЛК).

Каталуня е в задънена улица от декември 2017 г. Тогава трите сепаратистки партии запазиха абсолютното си мнозинство след предсрочните регионални избори. Вотът се състоя, след като централното правителство на Испания временно отне автономията на областта и въведе пряко управление. Причина бе едностранното обявяване на независимост от парламента в Барселона на 27 октомври.

Каталунските депутати трябва да изберат регионален премиер до 22 май, за да избегнат нови избори.

Първият номиниран бе отново Карлес Пучдемон. Но испанските власти заявиха, че той трябва да присъства лично на избирането си. Той се отказа и сепаратистите предложиха Жорди Санчес. Той обаче също не присъства, понеже е в затвора по обвинение в бунт срещу държавата.

На 22 март парламентът обсъди кандидатурата на сепаратиста Жорди Турул. Депутатите не успяха да го изберат на първото гласуване, тъй като точно тогава се разбунтува КНЕ. Веднага след това той бе арестуван за отцепническа дейност. Но същия ден започна отброяването на двумесечния срок, в който трябва да бъде избран човек на поста.

В словото си пред депутатите Ким Тора, който е заклет привърженик на отцепването на Каталуня, обеща да работи за създаването на Каталунска република и обяви Карлес Пучдемон за легитимен регионален лидер.

Тора заяви също така, че е отворен за диалог с Мадрид, както и че е готов да покани ЕС да наблюдава преговорите. Еврокомисията неведнъж предупреди, че отцепване на каталуня от Испания ще означава автоматично излизане от Европейския съюз.

Испанското правителство окачестви речта на Тора като „конфронтационна“.

„Всяко незаконно действие ще бъде коригирано и ще бъде отговорено на нсяко нарушение на нашите конституционни рамки“, се казва в изявление на кабинета на Мариано Рахой.