Спасителната акция по издирването на Боян Петров ще продължи и днес, съобщи компанията Simrik Air, която управлява операцията по въздуха и координира действията на алпинисти и шерпи.

Петров изчезна преди повече от 10 дни в подножието на 8-хилядника Шиша Пангма. Оттогава от него няма и следа, а за жалост това се установи и вчера, когато два хеликоптера летяха няколко часа над лагерите 2 и 3, в които достигнаха и наземните спасители.

Вчера Simrik Air разпространи снимки от планината.

Италианският алпинист и журналист Алесандро Филипини написа във фейсбук, че палатката на Боян е открита в лагер 3, но това напрактика не е новина. Още миналата седмица, когато липсата му бе оповестена, унгарски катерачи съобщиха за това.

Днес шерпите и алпинистите ще копаят в снега и ще търсят в ниши около и между лагерите. Поне такива са намеренията им. Може би последната надежда е Боян Петров да се е скрил някъде от силните ветрове. Все още се чака по-подробна информация от шерпите за следи около лагер 3. Такива нямаше в №2.

Времето в района е добро - за първи път в последните повече от 10 дни. Засега обаче не се планират нови полети на хеликоптерите, разчита се само на наземните екипи. Близо 100 души, някои от които опитни алпинисти и шерпи, търсят Боян.