Мъжът, който снощи нападна в Париж с нож минувачи и уби един човек, преди да бъде застрелян, е идентифициран, съобщи Франс прес. Той е роден през 1997 г. в Чечения, родителите му са задържани и са под стража, съобщи източник, близък до следствието. 

Извършителят на атаката е Хамзат Азимов, който е получил френско гражданство през 2010 г., предаде ТАСС.

От 2016 г. той е фигурирал в списък на хора, потенциално опасни за сигурността на Франция, но не е бил арестуван или регистриран за престъпна дейност.

Според очевидци на снощното нападение мъжът е извикал "Аллах е велик!", преди да бъде ликвидиран от полицията. 29-годишен мъж бе убит, а четирима души бяха ранени. Двама от тях са в болница в тежко състояние.

Отговорност за нападението пое групировката "Ислямска държава". 

Чеченският лидер Рамзан Кадиров не пропусна да даде своя коментар за случилото се. Според него френските власти носят отговорността за възпитанието на родения в Чечения Азимов..

"Държа да заявя, че цялата отговорност за това, че Хамзат Азимов е тръгнал по пътя на престъпността, носят властите на Франция. В Чечения той само се е родил, а порастването, оформянето на личността му, на неговите възгледи и убеждения е ставало във френското общество", написа в Телеграм Кадиров, цитиран от ТАСС.

Престъпникът е бил идентифициран по пръстови отпечатъци, защото не е носел лични документи, съобщи радио Европа-1, позовавайки се на полицията, предаде ТАСС.

Атаката бе извършена вчера вечерта около 21,30 местно време на улица Монсини, Втори район, недалеч от Парижката опера и престижните квартали около площад Вандом.