Много вероятно е Боян Петров да е паднал в пропаст между лагер 3 и връх Шиша Пангма. Такова предположение е изказал най-добрият шерп в спасителната мисия по издирването на изчезналия на 3 май алпинист.

"Това е личната теория на най-добрия шерп, който е и приятел на Боян, заяви за Нова телевизия Кирил Петков, който е в Химилаите и участва в акцията. - Той смята, че трагедията може да е станала заради покритите със сняг големи пропасти. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота."

По думите на Петков "над лагер 2 шерпите вече търсят само тяло, а не жив човек" поради факта, че българинът е в неизвестност от много дни, а условията са екстремни.

Както се очакваше, от днес времето пак се е влошило, има мъгла, вали сняг, видимостта е ниска. Това е причината един от спасителните екипи да не стигне до върха вчера, независимо че е бил на метри да го качи.

Днес и двете групи, които търсят Боян, трябва да тръгнат към лагер 2. Набелязали са места между лагерите, които ще проверят обстойно. Китайският екип ще се насочи и към лагер 1 и ако не открие нищо, операцията може да приключи, обясни Деян Петков, който е част от екипа на Петров и е в постоянна връзка с издирващите.

Вчера бяха открити инсулин (зоологът е диабетик), тениска и шоколад в лагер 3.

"Все още никой не може да каже дали инсулинът е бил загубен, изпуснат или друго, каза Деян Петков. - Знаем, че Боян е в бил в лагер 3. Днес експедиции ще тръгнат към върха, но това не е свързано със спасителната операция."

И двамата казаха добри думи за шерпите и алпинистите от екипа. Жената до Боян - Радослава Ненова, призна във фейсбук, че ги е призовала да не тръгват към върха от лагер 3, но въпреки това те го направиха вчера.