Дигиталните умения и познания са не само обща култура, но и богатство. Всеки от нас казва: чукни в гугъл и това може би е най-честата реплика. Чичко Гугъл знае всичко. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на форум за технологичния гигант "Гугъл".

"Извън това обаче светът върви в тази посока, и то с толкова ускорени темпове, че ние не можем да ги асимилираме. Ако се върнем 20-30 г. назад, тогава на 10 г. се случваше нещо, например от черно-бял да стане цветен телевизорът, от кинескоп да стане плазма. Сега всеки месец има нови и нови приложения и вече не можем да си представим света без това нещо", допълни премиерът.

Той заяви, че България трябва да бъде в крак със съвременните технологии, за да бъде конкурентоспособна и уважавана от другите държави. За пореден път премиерът заяви, че настоящото правителство е върнало 22 000 деца в класните стаи, както и че учителските заплати са увеличени двойно, а над 700 млн. лв. са инвестирани в образователна инфраструктура.

Според Борисов Европа изостава от САЩ, Япония и Китай по отношение на елктронизацията на учебниците, дигиталната инфраструктура и т.н. Премиерът добави, че тази тема ще бъде обсъждана на предстоящото заседание на Съвета на ЕС, който България председателства.

Борисов обърна внимание и на факта, че условията у нас трябва да се променят, за да могат българите, които са специалисти в тази сфера, да остават да работят в България. И отбеляза, че дигиталните умения са не само обща култура, но и богатство.

Изказването на Борисов бе при откриването на програмата Grow with Google. Тя е част от поетия от Google ангажимент за преодоляване на цифровото разделение в Европа, като компанията е обявила, че ще помогне на 1 млн. европейци да намерят работа или да постигнат бизнес растеж до 2020 г., което е част от усилията на водената от ЕК "Коалиция за умения и работни места в областта на цифровите технологии".