Един сайт пусна новина, че алпинистът Боян Петров е открит. Новината се оказа фалшива, а сайтът бе свален след хиляди посещения и множество оплаквания от потребители. Ако и вие сте били сред влезлите, ще знаете, че сайтът рекламира еротични аксесоари и помощни средства за мъжка сила.

Сега разбрахте по болезнен начин за конкретния източник на "фейк нюз" и съжалихте, но има десетки такива сайтове, които всекидневно произвеждат фалшиви новини. Самите вие ги споделяте, когато написаното в тях отговаря на вашите тези. Например утре в подобен сайт ще прочетете, че масовите изнасилвачи в Кьолн са пуснати на свобода, защото са мигранти, може би дори, че Меркел ги е помилвала и ги е поканила на закуска. Ще се доверите на тази информация, забравяйки колко зле сте се почувствали, когато сте кликнали на линка за Боян Петров и сте разбрали, че са ви преметнали. Може дори да я преразкажете на свои близки и познати и да се възмущавате от Меркел заедно.

Обикновено, когато прочета подобна новина на стената на свой приятел, в нея не се цитира източник, затова отивам право на страницата на съответната институция и се информирам сам. В няколко случая като горния се оказва, че или няма такова прессъобщение, или не е имало изнасилване, или то е било единично, а не масово, или извършителите не са мигранти, а са второ или трето поколение, или не са освободени, а задържани, или са ги пуснали под домашен арест. Най-често нищо такова на този ден не е ставало. 

Същото важи и за сюжетите "Германски гейове осиновиха мъжка рожба, учат го да е момиче", "Европа задължава да наемаме транссексуални", "Украински фашисти запалиха село в Донбас" и други подобни. Общото между тях е, че генерално са добри за Русия и Путин и лоши за ЕС и НАТО.

Челен сблъсък с извънземните

Изглежда, че днешният случай с Боян Петров се дължи на някой безскрупулен рекламист, решил да изкара бързи пари от посещенията на сайта си. Но в други случаи като гореизброените целта е да ни се внушават определени послания. Част от тях си личат отдалеч, че са изцяло фалшиви. Такива са например типичните "шок" заглавия за битката на извънземните в небето над Шри Ланка, за новия лазерен сателит на Путин, който пържи хората на "Ислямска държава" от Космоса. Малко като челния сблъсък с извънземните, на който му викали близка среща от третия вид.

На техен фон обаче други, написани със сериозен и псевдопублицистичен тон, клеветящи хора и партии и подписани с фалшиво име, звучат съвсем достоверно. 

Съвсем пресен и персонален пример можем да дадем с това, което споделяха "фейсбук кореспондентите ми", когато започна делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев. Беше голямо злорадстване, че и той бил бъркал в "кацата с меда" и за ден-два публикациите, съобщаващи за това и спекулиращи с имуществото на обвиняемия, преобладаваха, изписани в конкретни "корпулентни" медии. Преди няколко седмици, когато г-н Ненчев беше оправдан от българския съд, се оказа, че това не е толкова интересно за същите медии и за същите ми "кореспонденти", които или не разбраха, или решиха да замълчат.

Спекулациите с името на нашия алпинист, надявам се, ще приключат скоро и в края на краищата той ще бъде намерен жив и здрав. Но каквато и да е развръзката, днешният случай илюстрира необходимостта от критична и разумна, а не емоционална преценка на информацията, на която избираме да вярваме.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".