Израелската армия застреля днес най-малко 55 палестинци по границата с ивицата Газа, предаде Ройтерс. Сред убитите от израелската армия е 14-годишно момче. Близо 2700 души бяха ранени.

Те се стекоха там в деня, в който САЩ откриват новото си посолство в Йерусалим.

Протестите се засилиха навръх 70-ата годишнина от създаването на Израел. Високоговорители по джамиите в Газа призоваха палестинците да се присъединят към Великия поход на завръщането. Демонстрантите запалиха автомобилни гуми и във въздуха се издигна гъст пушек.

"Днес е големият ден, в който ще преминем през оградата и ще кажем на Израел и на света, че няма да приемем да бъдем окупирани завинаги", заяви учител от Газа на име Али, който отказа да назове фамилията си.

"Мнозина могат да станат днес мъченици, много на брой, но светът ще чуе нашето послание. Окупацията трябва да приключи", каза той.

С днешните смъртни случаи загиналите от 30 март насам палестинци вече станаха над 90.

Убийствата предизвикаха критики по целия свят. Но САЩ, които разгневиха палестинците и арабските страни, като преместиха посолството си от Тел Авив в Йерусалим, последваха Израел и обвиниха управляващото в Газа движение "Хамас" в разпалване на насилие. От "Хамас" отхвърлят нападките.