От 1 юли се очакват по-високи цени на природния газ, парното, топлата вода и тока, произвеждан от когенераците на топлофикациите - ако се запази тенденцията на скок на цените на петрола на международните пазари, каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. В началото на май в интервю за "24 часа" той съобщи, че токът ще поскъпне с по-малко от инфлацията, а тя е 2.8% - въпреки исканията на дружествата за в пъти по-висока цена.

Иванов обясни, че все още е много рано да се направят точни разчети за евентуалното повишение на цените. Преди дни "Булгаргаз" оповести прогнозата си, според която синьото гориво трябва да поскъпне с над 16 на сто.

Преди ден ръководителят на отдела за мрежи и регионални инициативи, Генерална дирекция "Енергетика" към Европейската комисия Катарина Сиков-Магни заяви, че ако Югоизточна Европа има достъп до природен газ на цени, сравними с тези в Западна Европа, може да се пестят около 4 милиарда евро годишно от сметките за природен газ. Тя участва в срещата на председателите на комисиите по енергетика на националните парламенти в НДК.

По думите й Европа все още е в значителна степен зависима от един източник на доставка на природен газ (Русия - б.р.), което води до по-високи цени за потребителите - гражданите и промишлеността.
Сиков-Магни посочи, че реализацията на интерконектора между България и Гърция, конектора между България и Сърбия, както и изграждащия се в момента коридор "Брула", който свързва България, Румъния, Унгария и Австрия, са от голямо значение за постигане на диверсификация на източниците в региона.