До края на годината дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия по преференциални цени с двете американски компании, работещи в комплекс "Марица изток" ще бъдат прекратени. Това прогнозира в предаването "Лице в лице" на бТВ председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ). 

"Договорите трябва да се развалят, в централите са наясно, няма други такива дългосрочни договори в ЕС за изкупуване на ток и те пречат на България да осъществи пълна либерализация на енергийния си пазар", заяви Добрев.

Той посочи, че не вижда причина от 1 януари догодина двете централи да продават произвеждания от тях ток на свободния пазар, но не прогнозира дали в резултат на това електроенергията, която се продава на борсата, ще поевтинее.

 
Бившият министър на енергетиката припомни, че вече има методика, по която да бъдат изчислени невъзстановените инвестиционни разходи на "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал -Марица изток 3" за останалото време от договора. Според Делян Добрев с преференциалните цени за изкупуване всяка година оскъпяването на тока е 450 млн. лева годишно или 2 млрд. лв. до изтичането на договорите.
 
Той очаква на заседанието на Министерски съвет тази сряда - 16 май, да бъде прието решение да се вдигне забраната за реализация на АЕЦ "Белене" и то да бъде внесено за гласуване в парламента. Добрев отново повтори позицията на управляващите, че ако се строи втора атомна електроцентрала - предвид заявения интерес от държавната китайска компания CNNC, това трябва да стане без държавни гаранции и договори за изкупуване на тока. 
 
 
С решение на парламента правителството беше задължено до края на юни да внесе в Народното събрание варианти какво ще прави с оборудването за АЕЦ "Белене", което се намира на площадката на непостроената централа. България плати за него над 660 милиона евро, тъй като беше осъдена от арбитража.