Снощи някои медии предупредиха, че новото правителство на проф. Георги Близнашки се подготвя да уволни накуп всички зам.-министри. Информацията бе допълнена от припомняне, че миналата година служебният кабинет на Марин Райков не бил уволнил всички и запазил някои.

Оказа се, че информацията не е коректна. Наистина всички зам.-министри от кабинета "Орешарски" от днес ще трябва да си търсят нова работа. Те обаче са били уволнени още вчера лично от този, който ги е назначил - Пламен Орешарски. Обяснението било, че те са част от политическите кабинети на съответните министри и трябвало да си тръгнат с тях.

Зам.-министрите наистина са част от политическите кабинети, но винаги досега е имало случаи, в които новият министър е запазвал някой от заместниците на предшественика си.

С това действие Пламен Орешарски улесни наследника си Георги Близнашки, който обеща, че няма да прави чистка. Тя вече е направена. 

Служебното правителство се събра на първото си заседание. То започва с решение за номинирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар. После министрите ще решат да предложат на президента за орден двама посланици. Клуб Z научи, че става дума за германския - Матиас Хьопфнер, и бившия френски - Филип Отие.

Кабинетът ще се запознае и със ситуацията след наводнението в Мизия.