ГЕРБ продължава да поддържа дистанция от почти 4% пред основния си опонент БСП. Трета политическа сила остава ДПС (6,4%) с минимална преднина пред "Обединени патриоти" (5,3%).

Това показват данните от последното национално представително проучване на "Тренд" за май. Става дума за отговор на спонтанен въпрос за кого бихте гласували.

2,3 на сто биха гласували за коалицията "Демократична България". И това я нарежда на пето място. От "Тренд" обаче уточняват, че поради това, че коалицията е наскоро формирана, са обединили отговорите за отделните формации, които влизат в нея в графиката  - т. е. отделните гласове за партиите „Да, България“, ДСБ и "Зелените".

Данните от електоралния въпрос все така сочат, че партия "Воля" на Веселин Марешки с голяма степен на вероятност при следващи избори ще трябва да се раздели с парламента. Реформаторският блок, или каквото е останало от него, взема 1,3 на сто. 

През март за ГЕРБ са казали, че ще гласуват 21,1 на сто, за БСП - 19,1%, ДПС - 6,6%, за "Обединени патриоти" - 5,1 на сто, т. е. динамика почти няма. През март като отделни формации "Да, България" получава 1,5 на сто, а ДСБ - 1 на сто.

Електорални нагласи

Стойностите за "Обединени патриоти" и "Демократична България" са сбор от спонтанните отговори за коалициите, както и за партиите, част от тях.

Доверие в институциите

Една трета от българите харесват правителството, над половината обаче не одобряват неговата работа. С най-много положителни оценки е омбудсманът (две трети от анкетираните), следва президентът. Работата на институцията, оглавявана от Румен Радев, получава 63 на сто одобрение.  

Работата на правителството е харесвана от една трета от анкетираните, над половината имат отрицателно мнение за това как се справя кабинетът "Борисов 3". 

"Лек ръст спрямо последното проучване за оценката на работата на институции на изследователски център „Тренд“ бележат силовите структури – полицията и прокуратурата отбелязват покачване с 5%. Обяснението за подобна динамика най-вероятно се дължи на ареста на кмета на столичния район „Младост“", твърдят в коментара си от "Тренд".

Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Източник на финансиране: Вестник „24 часа“
Размер на извадка: 1009 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 2-10 май 2018 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%