Светият синод няма да изпрати никого и няма да участва в тържествата по случай 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия. Решението е взето от Синода вчера на специално заседание по случая. И никак не е било единодушно, както става ясно от съобщението на Българската патриаршия. От решението се разбира още, че патриарх Неофит не е участвал в гласуванията по темата.

Митрополитите са разгледали писмото от македонския архиепископ Стефан, което съдържа покана представители на Българската православна църква да бъдат част от тържествата в Охрид, Македония, на 27 май - Петдесятница. 

Проведени са две гласувания по темата в Светия синод - едното по предложение на русенския митрополит Наум, а второто по идея на пловдивския владика Николай.

Дядо Наум е подготвил решението, с което Синодът да не даде благословение представители на Българската православна църква и на Патриаршията да пътуват за Македония по случай честванията в Охрид. Това решение е прието с гласовете на 8 от владиците, а против са били петима.

Идеята на Николай все пак делегация от митрополити да посети съседната страна - предложение обратно на това на Наум, закономерно среща неодобрение от осмината владици, подкрепили Наум преди това. На позициите на Пловдивския митрополит са още Сливенският Йоаникий, Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий и Старозагорският Киприян.

Ето пълното съобщение от Светия синод:

По повод постъпило писмо, вх. № 231/9.05.2018 г. на Македонския архиепископ Стефан с отправена покана представители на БПЦ-БП да вземат участие в тържествата по повод 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия, която ще бъде отбелязана на 27 май т.г. – Петдесятница, гр. Охрид, Р. Македония и по предложение на Русенския митрополит Наум за неучастие на БПЦ-БП в горепосочените тържества, след проведени обстойни разисквания и гласуване

Св. синод Р Е Ш И: 

Не дава благословение представители на БПЦ-БП да вземат участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Р. Македония.

„За” горното решение да не бъдат изпратени архиереи за честванията в Македония гласуваха митрополитите: Ловчанский Гавриил, Доростолский Амвросий, Западно- и Средноевропейский Антоний, Варненский и Великопреславский Йоан, Неврокопский Серафим, Русенский Наум, Врачанский Григорий, Видинский Даниил. 

Светият синод на Българската православна църква „против” гласуваха: Сливенский Йоаникий, Великотърновский Григорий, Плевенский Игнатий, Пловдивский Николай и Старозагорский Киприян.

На същото си заседание Св. синод разгледа предложение на Пловдивския митрополит Николай, Старозагорския митрополит Киприан, придружен от епископ на БПЦ-БП, да посетят Р. Македония и вземат участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия на 27-28 май т.г. Сливенският митрополит Йоаникий предложи придружаващият Старозагорския митрополит епископ да бъде гл. секретар на Св. синод Мелнишкият епископ Герасим.

След проведени разисквания и гласуване:

Св. синод Р Е Ш И: 

Не приема предложението на Пловдивския митрополит Николай, допълнено от Сливенския митрополит Йоаникий, за изпращане на представители на БПЦ-БП в Р. Македония на тържествата по случай 1000-годишнината на Охридската архиепископия.

„За” изпращане на българска църковна делегация на въпросното честване гласуваха: Сливенският митрополит Йоаникий, Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай и Старозагорският митрополит Киприан.

„Против” гласуваха митрополитите: Ловчанский Гавриил, Доростолский Амвросий, Западно- и Средноевропейский Антоний, Варненский и Великопреславский Йоан, Неврокопский Серафим, Русенский Наум, Врачанский Григорий, Видинский Даниил.