Съединените щати остро осъдиха строителството на Керченския мост, свързващ руската територия с анексирания от Москва през 2014 г. украински полуостров Крим, предаде Ройтерс.

Държавният департамент на САЩ заяви, че мостът е построен без разрешението на украинското правителство и пречи на навигацията, като ограничава размера на корабите, които могат да преминават през Керченския пролив - единствения морски път към украински териториални води в Азовско море.

"Крим е част от Украйна", заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. "Построяването на моста от Русия служи за напомняне за продължаващия стремеж на Русия да се подиграва с международното право", добави говорителката. Тя напомни, че САЩ са наложили санкции на редица физически лица и фирми, участвали в изграждането на моста. Тези и други свързани с Крим санкции ще останат в сила, докато Русия не върне на Украйна контрола на полуострова, изтъкна Науърт. 

Мостът, целящ да намали изолацията на полуострова, анексиран от Русия, беше открит вчера от президента Владимир Путин, припомня БТА.

"Вашингтон е предсказуемо недоволен", коментираха в отговор на критиката от посолството на Русия в САЩ.

И допълниха:

"Но, Крим е Русия."

И затова никакви разрешения за строителство в интерес на руските граждани няма да искаме от никого.