Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова повтори и потрети днес от трибуната в пленарна зала, че лихвите по кредитите няма да се вдигнат от 1 юли заради отпадането на бенчмарка SOFIBOR (СОФИБОР). 

След неколкочасови дебати, депутатите приеха на първо четене днес промени в Закона за кредитните институции, уреждащи случаите на промяна или отпадане на бенчмарк, като се променя и Закона за потребителския кредит и Закона за кредитите за недвижими имоти за потребители. Промените се налагат заради влезлия в сила от 1 януари 2018 г. европейски регламент за индекси, използвани като бенчмаркове за целите на финансовите инструменти и финансови договори или за измерване на резултатите на инвестициите.

От 1 юли т.г.  БНБ няма да изчислява повече индексите СОФИБИД и СОФИБОР, като вариантите са или да отпаднат изцяло от модела за образуването на лихвите по левовите заеми в България, или да продължи да се изчислява от друга лицензирана фирма.

От БСП видяха в промяната опит да бъде легализирано безпричинно вдигане на лихвите по кредитите. Осем от банките в България, в т.ч. най-големите, използват СОФИБОР при формирането на лихвените си проценти по потребителски и ипотечни кредити. С премахването на СОФИБОР ще се променят договорите на потребителите за сключените вече заеми.

В случай че СОФИБОР бъде заменен с друг индекс, това обстоятелство трябва да бъде уточнено в договорите, което вероятно ще наложи преподписването им. Но при избор на друга лицензирана фирма, която да го изчислява, формулата за образуване на лихвите няма да се промени.

Соцдепутатът Румен Гечев нарече обявената преди време компания Thomson Reuters, която да изчислява индекса,  "медийна агенция". Гечев, който е професор и доктор на икономическите науки, и е специализирал икономика в три американски университета, се оказа, че не знае, че Thomson Reuters е компания, която се търгува на борсата, и агенция Reuters е само една от сферите й на дейност.

Менда Стоянова посочи, че БНБ не иска да поддържа един СОФИБОР, който е възможно да бъде манипулиран. По думите й е по-добре БНБ да се се съсредоточи върху правенето на истински бенчмарк, който се изчислява на база на сделки, което се прави от 2016 г. Според ДПС, ако СОФИБОР го няма, БНБ трябва да направи индекс на много по-широка основа. Депутатите от Движението за права и свободи подкрепиха законопроекта, който, според Йордан Цонев, няма да повлияе нито пряко, нито косвено върху лихвите.

Промяната в Закона за кредитните институции е абсолютно необходима и категорично е в защита на българските потребители, каза Стоянова. 

Дебатът от тази трибуна се измести от същината на законопроекта, за който говорим, каза Стоянова. Според нея от трибуната са се направили внушения, че последица от законопроекта ще бъде увеличаване на лихвените проценти, което не отговаря на истината. 

Като приемем Закона за кредитните институции веднага, след 1 юли 2018 г., ще се видят кои са момчетата, които правят новия СОФИБОР, каза Румен Гечев. По думите му, ако няма такъв индекс, ще бъде интересно какво ще изберат българските банки.

"Вие казахте: "Спокойно, деца, ще има СОФИБОР. Аз неслучайно много ясно намекнах, че някой се готви да го прави. Вие знаете, този проект, който е внесен, е проект, разработен от БНБ. Напълно нормално е те да използват народен представител, който да го внесе в парламента“, каза соцдепутатът, който отбеляза, че БНБ не са дали никакво писмено становище по въпроса.