След повече от 60 години, през които е дарявал кръв почти всяка седмица, австралиецът Джеймс Харисън извърши преди дни последната си кръводарителска акция. Харисън е известен в Австралия като Мъжа със златната ръка, защото е спасил повече от 2,4 милиона бебета, пише "Ню Йорк таймс".

Когато е на 14 години, той претърпява хирургическа операция. Тогава, за да оцелее, му преливат големи количества кръв. След като се възстановява и навършва пълнолетие, Харисън започва своята дейност като кръводарител. През следващите 60 години потиска своя страх от игли - казва, че никога не е гледал, когато го бодат - и дарява кръв през няколко седмици на различни места в Австралия. Оттогава е дарявал кръв 1173 пъти.

Лекарите правят и откритие - кръвта на Джеймс Харисън съдържа и рядко антитяло, което е необоходимо за новаторско лечение, което според медицинските власти в Австралия и Червения кръст на страната е помогнало за спасяването на над 2 млн. бебета от болест с потенциално фатален край. След 1967 г. над три милиона дози от Anti-D, както лекарството, съдържащо кръвта на Харисън, е наречено, са били предписани на майките в държавата континент.

Anti-D имуноглобулинът е инжекция, която е направена от плазмата на специални донори като Джеймс. Тези инжекции предпазват жени, които са с отрицателен резус фактор, да създадат потенциално опасни антитела по време на бремеността, когато бебето е с положителен резус фактор.

Преди дни Харисън седна на стола в Градския център за даравяне на кръв на Сидни за последното си кръводаряване. Той спира, защото лекарите са го предупредели, че на 81-годишна възраст вече е опасно за неговото здраве.

"Това е краят на една ера", коментира Харисън, който е пенсиониран служител в железниците, от своя дом в Нов Южен Уелс. "Тъжно е, защото чувствах, че мога да продължа."