Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) съобщи днес, че при нападение срещу сирийския град Саракиб през февруари вероятно е бил използван хлор.

Разследващата мисия на ОЗХО е установила, че в квартал Ат Талил е бил използван хлор като оръжие, предаде АФП.

Изводите на организацията за случилото се на 4 февруари се основават на два намерени цилиндъра. За тях е установено, че са съдържали хлор. Изводите са и въз основа на свидетелски показания, проби, взети на място, и данни на пациенти, приети в болница след инцидента.

Същевременно бунтовниците започнаха да се изтеглят от последния контролиран от тях район в Централна Сирия, предаде Ройтерс. Вече е свободна голяма отсечка от най-важната в страната магистрала.

Това засилва още повече позициите на режима на Башар Асад в най-населените части на арабската република. Но означава, че всяка нова военна кампания може да заплашва с пряк конфликт с чужди сили.

Изтеглянето може да е и поредното от поредицата споразумения за евакуация с правителството. Силите на Асад успяха да принудят бунтовниците да им предадат големи територии в замяна на свободен коридор до крепости на опозицията на север.