Руският патриарх Кирил е изпратил гневно писмо на Атинския архиепископ Йероним по повод украинския църковен въпрос, пише гръцкият сайт orthodoxia.info, като се позовава на свои източници.

В писмото се твърдяло, че ако Вселенският патриарх Вартоломей предприеме сериозни мерки за признаването на Украинската православан църква-Киевски патриархат, ще създаде голяма схизма между него и Руската православна църква, „която ще бъде по-страшна от тази между православни и католици“.

Писмото е изпратено на Атинския архиепископ Йероним, пише сайтът "Добротолюбие". В писмото се напомнял и ангажиментът, който Вселенският патриарх бил поел към РПЦ – да не признава неканоничната църква в Украйна, водена от Филарет Денисенко.

Според orthodoxia.info писмото на руския патриарх идва след отправена молба от страна на украинския предстоятел Онуфрий, който помолил Гръцката църква да не приема промяната на църковния статут на УПЦ-КП.

На 14 май комисия, занимаваща се с църковния въпрос в Украйна, е посетила Атинския архиепископ Йероним, пише сайтът amen.gr. Комисията е била водена от Пергамския митрополит Йоан, а с него са били Френският митрополит Емануил и Смирненският Вартоломей. Те били изпратени от Вселенския патриарх да информират архиепископа за протичащите преговори между Вселенската патриаршия и Украинския патриархат.

Същия ден РИА Новости пибликува изказване на "външния министър" на патриарх Кирили - Волоколамския митрополит Иларион Алфеев, който отговаря за външните църковни отношения на Руската православна църква. Пред журналисти той заявява, че инициативата на светските власти в Украйна за създаването на поместна афтокефална църква се намират извън канона. Той добави, че решаването на църковния въпрос в Украйна не е в правомощията на Вселенския патриарх тъй като Украинската православна църква е към Московската патриаршия.