Китай, Русия и други държави с авторитарни режими надуват официалните данни за своите БВП между 15 и 30 на сто годишно, пише в. „Вашингтон пост“.

Това показват анализи на сателитни данни, събирани в продължение на 25 години.

Работният документ е изготвен от Луис Мартинес от университета в Чикаго. В него се казва също, че авторитарните режими имат навика да преувеличават своя БВП в годините преди избори. Разликите в данните на демократичните и недемократичните държави не може да бъде обяснена със структурни фактори като градоустройството, секторите на икономиката и достъпа до ток.

Изводите на Мартинес са въз основа на нов източник – сателитни снимки, проследяващи промените в в нощното осветление в страните и между тях в продължение на години.

„Aко свободата изобщо означава нещо, то това е правото да можеш да кажеш на хората онова, което не искат да чуят“, е казал някога Джордж Оруел.

Луис Мартинес изтъква, че този цитат обобщава смисъла на неговия проект.

„Главният въпрос, на който документът се опитва да даде отговор, е дали спирачките и балансите, гарантирани от демокрацията, са в състояние да обуздаят желанието на правителствата да манипулират информацията, по-специално стремежа им да преувеличават колко добре върви икономиката им, - заявява Мартинес в отговор по електронната поща до „Вашингтон пост“. - начинът, по който се опитвам да отговоря на горния въпрос е, като сравнявам БВП (обявен от тях индикатор, обект на манипулация) и нощните светлини (записани от спътници отвън и много по-трудни за манипулиране) като мерки за икономическа активност.“

Изследване, публикувано през 2012 г. от икономисти от университета „Браун“ и Националното бюро за икономически изследвания, показват колко тясно са вързани промените в нощното осветление с тези в икономическата активност.

„Потреблението на почти всички стоки вечерно време изисква осветление. С нарастването на доходите нараства и използването на осветлението на глава от населението – както в потребителската, така и в инвестиционната дейност“, се казва в проучването отпреди 6 години.

В резултат увеличаването на нощното осветление като цяло е свързано с нарастването на БВП. Това може да бъде видяно в следните нощни снимки на Индия, направени от американската космическа агенция НАСА през 2012 и 2016 г. За този период икономическата продукция в страната се е увеличила от 1,9 трилиона на 2,3 трилиона долара.

Луис Мартинес искал да провери дали съотношението между увеличаването на нощното осветление и на БВП е различен в страните с по-авторитарно управление. И установил, че отговорът е „да“.

Ученият подредил страните според показателите на организацията „Фрийдъм хаус“, която ги класира в спектъра между „свободни“ и „несвободни“. Класирането се основава на категории като защита на гражданските права и гражданските свободи. След това Мартинес проверил как промените в нощното осветление са съотносими към съобщаваните от управниците ифри на БВП.

Докато Северна корея тъне в мрак, Южна Корея свети цялата през нощта.

В най-демократичните страни в света – САЩ, Канада и Западна Европа, 10-процентният скок на средната годишна интензивност на нощното осветление била съотносима с увеличението на годишния БВП с 2,4 на сто. По-несвободните и по-затворени държави огласявали по-големи БВП при същия процент промяна в осветлението през нощта. А в най-малко свободните страни се твърдяло за голямо увеличение на БВП през определена година в сравнение с най-демократичните, както и за увеличението с цял процентен пункт на допълнителен БВП за същото увеличение на нощното осветление.

Най-вероятното според Луис Мартинес обяснение е, че целта е създаване на положителен образ на лидерите на недемократичните държави.

Специалистът обаче се опитал да види дали няма и други фактори. И се коазало, че това не е икономиката, нито градоустройството, а някои политически характеристики. Така например се оказало, че БВП се раздува по-малко в страни, които, макар и без демократично управление, имат независими политически, икономически и съдебни институции. Т.е. тези, където парламентът е избран свободно, националната банка има голяма автономия и съществува конституционен съд.