Екипът на специалния прокурор Робърт Мълър е казал на Белия дом, че не може да повдигне обвинения на президента Доналд Тръмп, без значение какви доказателства може да е събрал срещу него в разследването за руска намеса изборите в САЩ, заяви адвокатът на Тръмп Руди Джулиани, предадоха Франс прес и ДПА.

Бившият кмет на Ню Йорк заяви за Си Ен Ен и Фокс нюз, че екипът на Мълър, който разследва дали е имало съглашателство между Русия и предизборния екип на Тръмп за изборите от 2016 г., е приел да се съобрази с указание на Министерството на правосъдието от времето на президента Никсън, което е било потвърдено при управлението на Клинтън. Според този документ не може да се повдигат обвинения на действащ президент.

"Могат само да направят доклад. Не могат да повдигат обвинения. Признаха го през нас", заяви Джулиани.

Мълър бе назначен за специален прокурор преди точно една година, на 17 май 2017 г. Говорителят му Питър Кар отказа да коментира изявлението на Джулиани.

Ако казаното от Джулиани се окаже вярно, дори и Мълър да разполага с доказателства за наказуеми действия на Тръмп, той ще може само да ги докладва на Министерството на правосъдието, на което е подчинен.

Докладът и описаните в него доказателства обаче биха могли да послужат за основа на евентуална процедура за импийчмънт на Тръмп от Конгреса, отбелязва АФП.