Що се отнася до Близкия изток, президентът на САЩ Доналд Тръмп си играе с огъня. Това пише британският "Файненшъл таймс", съобщи БТА.

Решението на Тръмп да прехвърли посолството на САЩ в Йерусалим доведе до кръвопролитни сблъсъци на границата между Израел и ивицата Газа, при които загинаха десетки палестини, напомня вестникът.

Същевременно вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс сравни Тръмп с библейския цар Давид, победил враг, по-силен от него самия.

Ако Тръмп желаеше всъщност да разпали най-дълбоко възмущение в Арабския свят, би трябвало да направи точно това, което стори. Но тук не става дума за някакъв добре обмислен план, по-скоро за небрежно отношение към този регион.

Гневът на палестинците бе само случаен "страничен ефект" от стремежа на Тръмп да буди възхищение. За да лансира успешно търговската си марка, той е готов да се държи безразсъдно в световната политика, коментира събитията в Йерусалим изданието, цитирано от Би Би Си. 

Доналд Тръмп смята, че що се отнася до Близкия изток, той ще постигне успех - за разлика от своите предшественици в Белия дом. 

Решението му да премести посолството в Йерусалим обаче е в пряко противоречие с традиционната роля на САЩ като независим посредник в преговорите между Израел и палестинците. Той създава и трудности за лидерите на арабските държави. 

"Щом Тръмп прилага такъв подход в дипломацията, какво ще стане, ако започне война", пита се авторът на статията.

За жалост обаче става все по-вероятно в Близкия изток да избухне война.

С действията си Тръмп налива масло в този огън. И в този смисъл не прилича на предишните американски президенти. Дори Джордж Буш-младши, започнал война в Ирак, обръщаше внимание на общественото мнение в арабските страни. 

Тръмп се интересува само от мнението на управляващите класи, най-вече в страните от Залива. Те се радват, че Тръмп ги подкрепя в конфликта им с шиитски Иран.

С това обаче Тръмп фактически кара САЩ да вземат страна в сунитско-шиитския конфликт. И така оставя ролята на арбитъра в ръцете на Владимир Путин.

Тръмп изпълнява обещаното по време на изборната си кампания - прехвърли американската мисия в Йерусалим и скъса ядреното споразумение с Иран. Не ще може обаче да спази друго обещание - че само той може да реши близкоизточния конфликт. И виждаме как това обещание се превръща в най-скъпоструващото в човешката история, заключава наблюдателят на "Файненшъл таймс".

Палестинците искат да продължат своя "пацифистки" и "консенсусен" протест, наречен Големия поход на завръщането, дори след кръвопролитията от понеделник, когато десетки демонстранти бяха убити от израелските сили за сигурност.

Това заявява в интервю за френския "Либерасион" Ахмад Абу Ратима, говорител на акцията.

Всички изпитват днес мъка след това клане, но най-вече гняв, защото в международен план не е направено нищо, за да бъде Израел наказан за това военно престъпление срещу мирни демонстранти, твърди активистът. Според него от началото на протеста през март са убити 110 палестинци и хиляди са ранени, "а няма нито един ранен израелец".

"Консенсусната инициатива" поставя на преден план палестинското национално единство, обединява всички политически сили в ивицата Газа, казва Ратима. Още от самото начало бяха предвидени демонстрации всеки петък до началото на юни - годишнината от войната през 1967 г., когато Израел окупира Газа и Западния бряг, посочва той. "Палестинците искат да продължат това мирно движение, което, надявам се, ще прерасне в други средства за действие", предупреждава активистът пред "Либерасион".