Западът дължи информацията за секретното руско нервнопаралитично вещество, използвано според Великобритания срещу бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му, на образец, с който Германия се сдобила през 90-те години, съобщиха германски медии, цитирани от Ройтерс.

Съвместна публикация в. "Зюддойче цайтунг", седмичникът "Цайт" и радиотелевизионните компании Ен Де Ер и Ве Де Ер твърди, че германското разузнаване (БНД) получило образеца от нервнопаралитичния агент новичок от руски учен. Пробата е била анализирана в Швеция и химическата формула е била предоставена на германското правителство и армията. Западните държави са използвали информацията за разработването на насрещни мерки.

Публикацията би могла да хвърли светлина върху това как Великобритания успя да идентифицира отровата, която според нея е била използвана срещу Скрипал и дъщеря му, отбелязва Ройтерс.

Великобритания обвини Русия за отравянето. Москва отрече и обвини Лондон, че крие как е анализирал отровата при разследването.

"Информацията за класа оръжия, известен като новичок, разработени в бившия Съветски съюз, до голяма степен произлиза от досега неизвестна секретна операция на БНД", се казва в публикацията, цитирана от Ройтерс.

Говорител на министерството на отбраната потвърдил, че германската армия е извършила изследвания с цел защита срещу химически, биологически, радиоактивни и ядрени оръжия в съответствие с международното право, но не може да разкрие подробности, за да не излага на риск военнослужещите и населението, като компрометира разработените в резултат от анализа средства за защита. БНД също е отказала коментар.

Според публикацията германското разузнаване е информирало за случая американските и британските разузнавателни служби след анализа и малки количества от отровата по-късно са били произведени в няколко държави членки на НАТО, за да се изпробват западните защитни средства, оборудване за тестове и антидоти.