Протест срещу решението на Министерския съвет за рестарт на проекта АЕЦ "Белене" свиква "Демократична България" следващия вторник под прозорците на правитеството. В призива си обединението заявява, че премиерът Бойко Борисов е излъгал избирателите и го обвинява "двойна игра" в политиката и задкулистни действия с БСП. 

Премиерът е наречен "лъжец" и в края на обръщението си от "Демократична България" призовават за оставката му заради втората атомна централа. 

Министерският съвет реши вчера да рестартира проекта "Белене", след като миналата седмица бе обявено, че китайска компания има интерес да инвестира в централата. Проектът бе спрян с решение на първия кабинет "Борисов", скрепено и с гласуване в Народното събрание през 2012 г. Тогава самият Борисов се аргументира, че втората атомна централа не е рентабилна, а и има сеизмичен риск на определената за нов АЕЦ прощадка - факт, който е известен още от доклад на БАН от 90-те години на миналия век. 

Подкрепа за рестарт на проекта вече обявиха от БСП - позиция, в която левицата винаги е била последователна.

[[nid:67958]]

Ето призива за свикване на национален протест след решението: 

 
Демократична България призовава българските граждани, всички партии от демократичната общност и граждански организации на национален протест на 22.05.2018 г. /вторник/ от 18:30 ч. пред Министерски Съвет, за да спрем рестарта на корупционен проект АЕЦ „Белене”. 

Възобновяването на този опасен, икономически несъстоятелен, технологично остарял проект, е пагубен за българските геополитически, финансови и екологични интереси.
Това е завой към Кремъл и рестарт на краденето. 

АЕЦ „Белене” е измама спрямо българските избиратели и представлява драстично отклонение от европейския път и опит енергийната зависимост на България от Русия да бъде невъзможна за преодоляване през следващите десетилетия.

С действията си Борисов излъга своите избиратели, доказа че играе двойна игра в българската политика, скрепяваща управляващата коалиция и доказва задкулисни отношения с виновните за прахосването и кражбата на милиарди левове, като реално изпълнява предизборните обещания на БСП.

Оставка на лъжеца Борисов!