Европейският съюз настоява за категоричен отказ от страна на Съединените щати от митата в търговията с европейските страни. Тази обща позиция бе изразена от германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон при пристигането им за форума ЕС-Западни Балкани в НДК в София днес.

ЕС трябва да защити европейските фирми, които правят бизнес в Иран от американските санкции, наложени отново срещу Техеран заради неговата ядрена програма, заяви френският президент. ЕС настоява и за категоричен отказ на САЩ от митата в търговията с европейските страни, каза Макрон.

"Ние защитаваме търговския суверенитет на Европа и настояваме да бъдем изключени без условия и ограничения от временните мита на САЩ" (върху стоманата и алуминия), допълни Макрон.
Европейският съюз е готов да обсъжда със САЩ намаляването на търговските бариери, но ако Вашингтон освободи за постоянно Европа от митата за металите, каза и Ангела Меркел.

"По търговията със САЩ имаме единна позиция. Искаме да бъде изключени (от списъка на облаганите с митата) за постоянно. След това ще бъдем готови да говорим за взаимно намаляване на бариерите пред търговията", подчерта Меркел.

За ЕС запазването на ядреното споразумение с Иран е изключително важно, макар да има нужда от подобрение. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел при пристигането си в НДК, заедно с френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Тереза Мей.

"Споразумението има недостатъци, но въпреки това ще се стремим да го предоговорим, особено балистичната програма на Иран. Така че споразумението може да бъде основа за следващи договорки", посочи Меркел.

ЕС ще настоява за безсрочна отмяна на временно отложените наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий, като Брюксел е готов на преговори за това, как може да се вдигнат бариерите за по-свободна търговия.

Австрийският федерален канцлер Себастиан Курц разкритикува американските мита, определяйки ги като част "от американската политика, която просто застрашава нашите икономически интереси.

"Живеем в 21 век и нямаме интерес от нови търговски бариери", каза Курц при пристигането си за форума в София, каза Курц.